Ny guide skal hjælpe lokale landskabsprojekter på vej
En ny guide ved navn "Samskabte Landskaber" kommer med bud på, hvordan man sikrer lokal deltagelse på tværs af organisationer i projekter, der arbejder med at omlægge landskaber, så slutresultatet gavner flere formål på én gang.
Konkret beskriver guiden seks faser i et typisk projektforløb - fra fastlæggelse af formål og organisering over forundersøgelser, borgermøder og idéudvikling til implementering, afslutning og evaluering.
Den udspringer af forskningsprojektet "Lokale Landvindinger", der undersøger, hvordan fortællinger og samskabelse kan indgå i lokale, multifunktionelle landskabsprojekter.
Det sker bl.a. i samarbejde med Naturstyrelsen Himmerland, Mariagerfjord, Viborg og Randers Kommuner.
- I vores samarbejde med flere kommuner, landboforeninger og styrelser under Ministeriet for Grøn Trepart har vi mødt et stærkt ønske om at få konkrete redskaber til at håndtere de sociale og kulturelle aspekter i projektledelsen. Hvordan samarbejder man med lodsejere og andre borgere og designer en god proces ved omlægningen af et landskab?, lyder det fra guidens hovedforfatter, Kathrine Dalsgaard, erhvervs-ph.d. i Naturstyrelsen og på Institut for Antropologi.
Multifunktionelle løsninger
Den nye guide er derfor især skrevet til projektledere i kommuner, styrelser og andre organisationer, der er involveret i arealomlægningen. Og fokus er særligt på udvikling af såkaldte multifunktionelle løsninger, hvor mange interesser skal spille sammen. Derfor er et gennemgående tema også behovet for god kommunikation.
Mange af de nye projekter baserer sig på frivillige aftaler med lodsejere. Det gør det ifølge Kathrine Dalsgaard særligt vigtigt at sikre en god proces, hvor man inddrager mange aktørers fortællinger og perspektiver i arbejdet om fælles løsninger.
- Det handler om at få og fastholde en god dialog fra starten. Vi taler om projekter, hvor der indgår mange forskellige mennesker og kulturer, og hvor god kommunikation og samarbejde er afgørende. Fortællinger kan vise, hvordan mennesker lægger vægt på forskellige sider af det samme landskab – og kan i bedste fald bruges til at udvikle en ny fælles forståelse af fremtidens landskab, siger hun.
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.