dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Thomas Borberg, Movia.

Ny måde at tælle passagerer på gav økonomisk bagslag

Voldgiftssag sender 161 mio. kr. i gamle billetindtægter fra Movia i lommen på DSB og Metroselskabet
9. APR 2015 8.57

SJÆLLAND / HOVEDSTADEN: Trafikselskabet Movia må efter en tabt voldgiftssag tilbagebetale 161 mio. kr. i billetindtægter til DSB og Metroselskabet, og samtidig mister Movia fremover 25 mio. kr. årligt, når de sjællandske trafikselskaber deler billetindtægterne for den kollektive trafik, skriver Frederiksborg Amtsavis.

Stridens kerne er den metode, som Movia bruger til at tælle passagerer på. I perioden 2005-2009 ændrede Movia tællemetode, hvilket i 2012 fik DSB og Metroselskabet til at anlægge en voldgiftssag mod Movia med et krav på 250 mio. kr., fordi de to selskaber mente, Movia fik for stor en bid af kagen. Passagertællingerne er nemlig ifølge avisen afgørende for, hvor stor en del af billetindtægterne de enkelte selskaber i billetsamarbejdet skal have tildelt.Voldgiftsretten mente dog, at trafikselskaberne måtte slå halv skade af det samlede krav.

Movia har netop orienteret sine ejere, som er de sjællandske kommuner og de to regioner, om udfaldet af voldgiftssagen, og det får økonomiske konsekvenser for en række af kommunerne, at Movias indtægter falder. For en kommune som Hillerød drejer det sig om tre mio. kr., som skal tilbagebetales, og 500.000 kr. i merudgift fremover.

Jens Mandrup (SF), formand for Trafik og miljøudvalget i Region Hovedstaden og regionens repræsentant i Movias bestyrelse, siger, at voldgiftssagen understreger behovet for en reform af organiseringen af den kollektive trafik i hovedstadsområdet og på Sjælland:

- Det er et problem, at de enkelte trafikselskaber ligger og slås om billetindtægterne. Vi har for mange forskellige trafikoperatører i spil. Der burde være ét selskab, der tog sig af al trafik med busser, lokalbaner, metro og S-tog på Sjælland, og så kunne DSB koncentrere sig om at køre fjerntog. Det vil også muliggøre en takstreform, så passagererne kunne gennemskue billetpriserne. I hovedstaden er der 97 takstzoner, mens storbyer som Berlin har tre og Stockholm fem takstzoner, siger Jens Mandrup.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/ny-maade-at-taelle-passagerer-paa-gav-oekonomisk-bagslag

GDPR