
En ny organisering af isbrydning er aftalt mellem Danske Havne, Danmarks Rederiforening, DI/Transport, Danmarks Skibsmæglerforening og Forsvarsministeriet, lyder det fra Danske Havne.
Ordningen liberaliserer en forældet statsordning og skærer omkostningerne ned fra 20 mio. kr. pr. år til 6 mio. kr. Ny organisering sikrer et beredskab, så skibe i nød kan undsættes, og en stærkt reduceret Istjeneste overvåger isforholdene.
Hvis skibe til danske havne forventer isproblemer, søger de på en webside kontakt med rederier, der udbyder isbrydning. Isbryderen vil typisk være en slæbebåd. Skibet vælger det bedste tilbud, og afregner efter endt sejlads direkte med isbryderen. Regningen sendes videre til vareejeren eller dennes agent.
Nogle farvande rammes hurtigere af isproblemer end andre. Derfor defineres fire beredskabsområder i tyndt besejlede farvande med mindre vanddybde, hvor trafikken særlig består af mindre skibe og mindre havne. Indtil videre er det Limfjorden, det Sydfynske Øhav og Smålandsfarvandet. Aftalen sikrer isbrydning i disse farvande til nogenlunde samme omkostninger som under den gamle ordning. Det er kernen i den solidariske ordning. Den solidariske ordning koster 4,5 mio. kr. af de årlige udgifter på 6 mio. kr.
Pengene til ordningen skaffes ved en vareafgift på gods lastet og losset fra fragtskibe i danske erhvervshavne. Beredskabsafgiften er derfor en vareafgift og ikke en havneafgift. Parterne bag aftalen har fundet det rimeligt, at alle vareejere, der benytter erhvervshavne i Danmark, bidrager til ordningen.
For ikke at opbygge et bureaukratisk indbetalingssystem har havnene påtaget sig at opkræve og indbetale beredskabsafgiften. Havnene har også påtaget sig at sørge for, at isen bliver brudt i havnene. Bliver vinteren mild, bruges færre penge, og overskud bruges til at nedbringe næste års beredskabsafgift.
Lovforslaget om ny organisering af Istjenesten behandles af Folketinget i november måned. Lovforslaget bygger på en aftale mellem Danmarks Rederiforening, DI/Transport, Danmarks Skibsmæglerforening og Danske Havne
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.