
STEVNS: En ny syn- og skønsrapport viser, at en ny tilbygning til Store Heddinge Rådhus inden for det næste år vil være sundhedsfarligt at arbejde og opholde sig i. Det skyldes en række graverende fejl og mangler i en uheldig kombination af anvendte MgO-plader i bygningen.
Stevns Kommune har via en advokat klaget over den entreprenør, som har stået for byggeriet.
- I lyset af de mange fejl og mangler forventer vi, at det bedst vil kunne betale sig at rive bygningen ned og opføre den på ny, fortæller Birgitte Nielsen, centerchef for teknik & miljø i en meddelelse om sagen.
Kommunen får løbende foretaget nye målinger, så den hele tiden sikrer, at den ikke udsætter medarbejderne for en sundhedsrisiko.
Der er MgO-plader på i alt to nye tilbygninger på Store Heddinge Rådhus. I den seneste tilbygning har pladerne ikke medført større problemer.
Årtiers byggeskandale
I de seneste 15 år er vindspærreplader af magnesiumoxid-plader, i daglig tale MgO-plader, blevet anvendt i stort omfang i byggerier. MgO-pladerne er solgt over hele landet og under mange navne. Den kemiske sammensætning i pladerne varierer fra producent til producent og fra produktion til produktion. Nogle plader suger ikke fugt, hvis de er indkapslede og ikke er udsat for lufttilførsel.
Problemerne med MgO pladerne begyndte for godt to år siden. Branchen var ikke klar over, hvad disse fugtproblemer skyldtes, og der blev igangsat en række undersøgelser for at afklare dette. Siden 6. marts 2015 har Byggeskadefonden frarådet at anvende MgO-plader i byggeri.
MgO-plader er blevet brugt i facaden på almene boliger, parcelhuse og erhvervsbyggeri og i offentligt byggeri som skoler, daginstitutioner og sygehuse. MgO-pladerne har i en del tilfælde resulteret i omfattende fugtskader i flere byggerier, og landets kommuner står med en ekstra regning for få fjernet pladerne og udbedret skaderne efter dem.
Byggeskadefonden kalder det den største byggeskandale i årtier og vurderer, at alene i almene boligbyggerier udgør udgifterne til udskiftning af MgO-pladerne op imod 1 mia. kr.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.