

GRIBSKOV: Det er helt i orden, når byrådspolitikere er med til at fastlægge aflønningen for bestyrelsesposter, som de selv besidder. Det har Statsforvaltningen Hovedstaden slået fast på baggrund af en sag fra Gribskov Kommune.
I sagen havde to medlemmer af kommunens økonomiudvalg været med til at stemme om, hvorvidt vederlaget skulle hæves for bestyrelsesarbejde i et kommunalt ejet aktieselskab, hvor de begge sad i bestyrelsen.
Statsforvaltningen 'frikendte' egentlig allerede politikerne i 2010, men blev året efter af det daværende Indenrigs- og Sundhedsministerium anmodet om at tage sagen op igen, efter der var kommet nye vejledninger fra Justitsministeriet.
Men heller ikke efter de præciserede regler har kommunalbestyrelsesmedlemmerne været inhabile, slår Statsforvaltningen nu fast.
'Statsforvaltningen finder således ikke, at en situation som den foreliggende er omfattet af en de af ministeriet beskrevne tilfælde, hvor der kan være anledning til at statuere inhabilitet,' fremgår det af udtalelsen.
Frie tøjler med afløningen
Dermed er der altså givet grønt lys for, at politikere, der er valgt til bestyrelser i kommunalt ejede selskaber, selv kan fastsætte vederlagenes størrelse, sådan som avisen Kommunen tidligere har beskrevet, at en række sjællandske borgmestre har gjort.
Ifølge Justitsministeriets vejledning kan et medlem af en kommunalbestyrelse, som samtidig besidder en bestyrelsespost i et kommunalt ejet selskab, kun være inhabil i følgende fire situationer.
1) Hvis kommunalbestyrelsen skal tage stilling til den pågældendes varetagelse af sit bestyrelseserhverv.
2) Hvis kommunalbestyrelsen udøver tilsyn – ud over det overordnede økonomiske tilsyn med selskabet, der følger af kommunernes ejerskab – eller kontrolvirksomhed i forhold til selskabet.
3) Hvis kommunalbestyrelsesmedlemmet er bestyrelsesformand i selskabet, og der kan være tvivl om, hvorvidt den pågældende ved kommunalbestyrelsens behandling af sagen alene vil varetage saglige, offentlige interesser.
4) Hvis kommunalbestyrelsen og selskabet indgår privatretlige aftaler.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.