dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Politisk aftale afsætter over en mia. kr. til PtX
Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Dan Jørgensen, (S) har tirsdag præsenteret en PtX-aftale med et bredt flertal i ryggen.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Politisk aftale afsætter over en mia. kr. til PtX

Et stort flertal i Folketinget står bag en aftale om PtX, der bl.a. sætter 1,25 mia. kr. af til et statsligt udbud.
15. MAR 2022 10.10

Danmark skal i 2030 have en elektrolysekapacitet på fire til seks GW, og den klare ambition er at nå den høje del af det mål. Det vil sende Danmark i top tre blandt de europæiske lande. Det er et af hovedpunkterne i en bred politisk aftale i Folketinget om Power-to-X (PtX), som er blevet præsenteret tirsdag. 

Regeringen har indgået aftalen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet. I en pressemeddelelse understreger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), at indsatsen omkring grønne brændstoffer kun er blevet endnu mere aktuel i kraft af den udenrigspolitiske situation. 

- Danmark kan spille mere end en national rolle i udvikling og produktion af nye brændstoffer. Europa er på intens jagt efter alternativer til fossil energi, og vi har travlt. Både med at blive grønne og med at blive mere uafhængig af russisk sort energi, siger han.

Aftalen består bl.a. af en tilskudsordning på 1,25 mia. kr. i form af et statsligt udbud til brintproduktion samt bedre rammevilkår for producenterne og bygger oven på en række erhvervsfremmetiltag og puljer. Samlet set er der prioriteret mindst tre mia. kr. til PtX siden 2019. Udbuddet af tilskudsordningen forventes tidligst afholdt i 2023, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Desuden vil aftalen også skabe bedre muligheder for at føre elledninger direkte fra vind- og solparker til PtX-anlæg, give mulighed for lavere tariffer til store elforbrugere som fx PtX-producenter, tage de første skridt til at sikre brintinfrastruktur, der muliggør eksport til Tyskland, samt afsætte 57 mio. kr. til en såkaldt PtX-taskforce. I Venstre glæder man sig over aftalen.

- Nye, grønne brændstoffer er centrale for den grønne omstilling af den tunge industri og transport, og de rummer et stort eksportpotentiale, som Danmark, som grønt foregangsland og VE-producent, skal udnytte. For Venstre har det været afgørende, at udbuddet igangsættes hurtigst muligt - både for at nedbringe vores CO2-udledning, for at give danske PtX-producenter en konkurrencefordel, siger  energiordfører og forsyningsordfører for Venstre, Carsten Kissmeyer.

Danmark skal være nettoeksportør af grøn strøm i 2030

De store PtX-ambitioner kræver store ressourcer af vedvarende energi. Derfor vil regeringen fremlægge en plan for for VE-udbygning på land og hav i Danmark, der sikrer, at Danmark kan være nettoeksportør af grøn energi.

- Med aftalen styrker vi klimaet, dansk erhverv og den grønne forsyningssikkerhed. Jeg er meget glad for, at vi har bred politisk enighed om at sætte målet så højt, siger Dan Jørgensen.

Ambitionerne bringer dig ikke kun politisk glæde, også brancheorganisationen Dansk Energi, har roser til aftalen. 

- Dette skal blive til en grøn game changer i dansk energi- og klimapolitik, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi, og fortsætter:

- Aftalen sætter en ambition for udbygningen af vind og sol i en grad, så Danmark bliver nettoeksportør af grøn energi. Der skal noget til for, at det bliver en realitet, men lykkes vi, bliver det et kæmpe første boost til den spirende Power-to-X-industri herhjemme. Lykkes vi, kan vi i 2030 levere grøn energi til ikke bare vores grønne omstilling og gasuafhængighed - men også til resten af Europas.

 Organisationen vurderer, at for at aftalens ambitioner om 4-6 GW elektrolysekapacitet og eksport af energi til udlandet skal kunne lade sig gøre sammen med resten af den elektrificering, der er nødvendig i den grønne omstilling, vil det kræve en udbygning på det, der svarer til nye otte GW havvind, eller fire gange så meget, som der er opstiller i dag.

- Store ambitioner forpligter, og vi imødeser nu konkrete planer for, hvordan aftalepartierne vil give branchen mulighed for at speede udbygningen med vind og sol op, siger Lars Aagaard. 

Hele aftalen kan læses her.

Aftalen består bl.a. af:
  • Et udbud på i alt 1,25 mia. kr., der ydes som driftsstøtte i 10 år.
  • Bedre mulighed for at føre elledninger direkte fra vind- og solparker til PtX-anlæg.
  • Mulighed for lavere tariffer til store elforbrugere som fx PtX-producenter.
  • 57 mio. kr. i 2022-2026 til en PtX-taskforce, der bl.a. vil vejlede projektudviklere og myndigheder.
  • Første skridt mod etablering af en dansk brintinfrastruktur, der kan fremme eksport til fx Tyskland.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.