
Det er en god forretning, når stat og kommuner investerer i forbedring af veje, stier og grønne områder eller støtter sociale indsatser i udsatte områder. Det motiverer også de private bygningsejere i området til at investere i forbedringer.
For hver offentlig krone, der gives i tilskud til områdefornyelser, investerer bygningsejere i gennemsnit 3,50 kr. i forbedringer af deres ejendom.
Det viser en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København, der har haft til formål at synliggøre, i hvor høj grad områdefornyelse skaber følgeinvesteringer blandt private bygningsejere.
Undersøgelsen er lavet for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der hvert år giver 80 mio. kr. i tilskud til områdefornyelser, der skal styrke fysiske og sociale forhold i udsatte byer og byområder i Danmark.
15 pct. merinvesteringer
I undersøgelsen siger de private bygningsejerne, at de har øget investeringerne i deres ejendomme med 15 pct., fordi der er gennemført områdefornyelse i bydelen. Det svarer til et samlet beløb på 1,6 mia. kr.
De samlede offentlige investeringer på 459 mio. kr. i perioden 2006-2010 har altså givet en spinoff-effekt på faktor 3,5 i form af private følgeinvesteringer blandt bygningsejerne.
De tiltag, som private bygningsejere gør er fx efterisolering, vinduer, maling af facader, indvendige forbedringer af ejendommene, nybyggeri, forbedringer af de grønne områder etc. Bygningsejerne vurderer i undersøgelsen, at disse investeringer ikke ville være sket uden områdefornyelsen i deres område.
De små byer mærker investeringerne mest
Det er især bygningsejerne i de mindre byer, der påvirkes til ekstra investeringer ved områdefornyelse. Her fortæller ejerne at 20 pct. af deres investeringer skyldes områdefornyelsen, mens ejerne i de større byer mener, det er 11 pct.
Når spinoff-effekten i de mindre byer er størst, kan det skyldes, at områdefornyelsen er mere synlig i de mindre byer end de større på grund af de fysiske forandringer og op- mærksomhed i medierne.
Det store offentlige fokus, der har været på udkantsområ- der og de mindre byer de senere år, kan også have medvirket til at fremme de private investeringer.
En tidligere undersøgelse fra SBi har vist, at der under den tidligere statslige støtteordning, 'Helhedsorienteret byfornyelse', blev genereret 5 private kroner for hver kommunal og statslig krone, der blev investeret i områdefornyelse. Det var imidlertid i perioden 1998-2003, hvor der var stor vækst i de private ejendomsinvesteringer.
Læs mere i en pjece udgivet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som du kan hente her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.