dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Punktkilder til vandforurening skal indkredses

Nyt samarbejde mellem Danske Regioner og DANVA skal skabe ramme om en systematisk indsats for at begrænse forurening fra punktkilder
9. JUL 2015 10.09

I snart fire år har Åbo Vandværk oplevet en stigende grad af forurening. Aarhus Vand, Aarhus Kommune og Region Midtjylland har arbejdet sammen om at opklare mysteriet om, hvor forureningen kommer fra, så man kan få det stoppet.

Gåden er ikke løst endnu, men det strukturerede opklaringsarbejde har ikke desto mindre været inspiration for en ny samarbejdsaftale mellem Danske Regioner og vandværkernes forening DANVA om at udvide rammerne for et mere formelt samarbejde om at kortlægge og analysere punktkildeforurening, der truer grundvandet.

Paraplyaftalen danner rammen for partnerskabsaftaler mellem regioner og de lokale vandforsyninger. Således er der lagt op til en række regionale innovationsprojekter, der munder ud i konkrete undersøgelser af forureningstruslen for de enkelte vandforsyninger.

- Det er helt afgørende, at indsatsen for rent drikkevand har et langt perspektiv, så vi ikke i fremtiden skal betale prisen for nutidens forureninger. Derfor skal vi kortlægge langtidseffekterne af punktkildeforureningen. Det er en opgave, der er langt sværere end den aktuelle overvågning af drikkevandskvaliteten og derfor har den nye samarbejdsaftale stor betydning. Vi kan i regionerne hjælpe vandforsyningerne med at få det overblik over punktkildeforureningerne, som de mangler i dag, siger Danske Regioners formand Bent Hansen (S) om den nye samarbejdsaftale.

Aftalen sætter rammer for nye partnerskabsaftaler mellem regioner og vandforsyninger, og flere konkrete projekter er allerede på vej.

- Hvis man skal kunne drikke rent grundvand i fremtiden er det er helt afgørende, at vi får et overblik over, hvor punktkilderne er, og hvilken trussel de udgør for grundvandet på den lange bane. Det har vi efterlyst længe og det forventer vi, at den nye samarbejdsaftale kan sikre, siger DANVAs formand Lars Therkildsen.

- Vores fælles hensigtserklæring skal danne grundlaget for konkrete undersøgelser af pesticidbelastningen i udvalgte indvindingsområder. Via målrettede projekter opnår DANVA og regionerne en bedre forståelse af den samlede trussel mod det rene drikkevand i Danmark, og det er en forudsætning for, at vi kan bekæmpe den, siger Bent Hansen.


Samarbejdet skal bl.a.

Medvirke til at sikre den fremtidige vandforsyning mod forurening fra pesticidpunktkilder
Danne platform for en åben og konstruktiv dialog om truslen fra pesticidpunktkilderne og evt. andre grundvandstruende stoffer
Forbedre fælles viden om undersøgelses- og afværgeprojekter i forhold til pesticidpunktkilder og forureningsfarer i et opland
Forbedre planlægningsmuligheder til gavn for den fremtidige vandforsyning

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/punktkilder-til-vandforurening-skal-indkredses

GDPR