
RANDERS: Randers Kommune er gået i gang med en prøvegravning i jordskreddet ved Nordic Waste. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse mandag.
Med prøvegravningen skal det vurderes, om jorden, som skred ud på vejen, kan føres tilbage til Nordic Wastes område. Samtidig er det første skridt mod at kunne genetablere Alling Å og Gl. Århusvej. Prøvegravningen gik i gang for få dage siden, og forventningen er, at man er færdig med arbejdet i løbet af denne uge.
- Det her er godt nyt. Prøvegravningen markerer et vigtigt skridt i vores arbejde med at afværge konsekvenserne af jordskreddet ved Nordic Waste, siger Jesper Kaas Schmidt, der er kommunaldirektør i Randers Kommune, i meddelelsen.
Flere sikkerhedsforanstaltninger
Der graves langs Gl. Århusvej på en strækning på cirka 70 til 150 meter med en gravemaskine, tre dumpere og en indbygningsmaskine. Jorden, der graves væk, bliver placeret på Nordic Wastes område, og placeringerne er udvalgt på baggrund af geotekniske undersøgelser. Kommunen forventer, at prøvegravningen vil have en minimal effekt på jordskreddet.
- Det er vigtigt, at indsatsen ikke medfører nye og yderligere jordskred. Derfor har vi rådført os grundigt, inden vi gik i gang, og vi gør undervejs alt hvad vi kan for at stabilisere området, ligesom vi nøje overvåger skreddet, lyder det fra Jesper Kaas Schmidt.
Randers Kommune har fået rådgivning af eksperter fra ingeniør- og arkitekturrådgivningsfirmaet Cowi og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).
Der er indsat flere sikkerhedsforanstaltninger ved prøvegravningen. Blandt andet er der indlagt pauser hver fjerde time, hvor det geotekniske tilsyn vurderer risikoen for større skred, og så er der blevet placeret 15 bøjer i området, der måler bevægelser i skreddet.
I december kom det frem, at der var et jordskred på Nordic Wastes grund, og at der var risiko for, at den nærliggende Alling Å blev miljøforurenet. Randers Kommune har efterfølgende politianmeldt Nordic Waste for brud på miljø- og naturbeskyttelsesloven.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.