dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) besøgte sammen med borgmester Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt Nordic Waste ved Ølst tidligere på ugen. (Arkivfoto).
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Nordic Waste:
Randers vil evaluere proces med miljøtilladelser og tilsyn

Ifølge Randers Kommune har Nordic Waste "det objektive ansvar" for det omfattende jordskred i Ølst.
24. JAN 2024 18.22

RANDERS: Randers Kommune har "ikke haft grundlag for at skride yderligere ind" over for Nordic Waste. Det skriver kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt i en mail til Ritzau onsdag eftermiddag.

Han oplyser, at kommunen vil "evaluere processen med tildeling af miljøtilladelser og tilsyn".

"Uanset hvordan evalueringen falder ud, har Nordic Waste ansvaret for, at driften af virksomhedens aktiviteter på forsvarlig vis skal leve op til de krav, der er i miljøtilladelserne."

"Virksomheden har det objektive ansvar, uanset hvad evalueringen måtte vise om, hvordan vi har varetaget vores tilsynsforpligtelse," skriver han.

Udmelding efter kritik

Kommunens udmelding kommer, efter at Ellen Margrethe Basse, som er professor emerita ved Aarhus Universitet og ekspert i miljøret, rettede kritik af Randers Kommune i et interview med Dagbladet Information.

Efter at have læst miljøgodkendelsen, som var udstedt af Randers Kommune til Nordic Waste, kaldte hun det en "klokkeklar fejl", at kommunen ikke har lagt loft over, hvor meget jord Nordic Waste måtte køre ind på sin grund.

- Det er fuldstændig grotesk. Men der er ikke noget i godkendelsen, der forhindrer det, for der er ikke en kapacitetsgrænse, sagde hun til dagbladet.

Derudover fremhævede Ellen Margrethe Basse, at kommunen i miljøgodkendelsen ikke har skrevet noget om, hvilke stoffer der må udledes med regnvand og overfladevand fra grunden - ligesom at spildevandstilladelsen mangler i miljøgodkendelsen fra 2021.

Gik til virksomheden

I mailen skriver Jesper Kaas Schmidt, at "forvaltningen har undersøgt alle de henvendelser og bekymringer, vi har fået i 2023, og konfronteret virksomheden med disse".

- Det har herefter været virksomhedens ansvar at sandsynliggøre, at de kunne håndtere de jordskred, der løbende har været på grunden.

Sagen om jordskreddet i Ølst fik offentlighedens opmærksomhed i december 2023, da virksomheden i en pressemeddelelse skrev, at "et betydeligt jordskred på Nordic Wastes grund fører til omfattende skader".

Det skyldes, at de store mængder forurenet jord på grunden kan ende i Alling Å og potentielt skade vandmiljøet helt ud i Randers Fjord som følge af jordskreddet.

Myndighederne og kuratorerne forsøger nu efter Nordic Wastes konkursbegæring at afklare, hvem der har ansvar for jordskreddet, og hvem skal betale regningen for afværgeforanstaltningerne.

/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/randers-vil-evaluere-proces-med-miljoetilladelser-og-tilsyn

GDPR