dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Risø er fortsat i spil

Det er stadigvæk ikke vedtaget, om der skal bygges et overflade- eller et underjordisk depot til det atomare affald, og dermed er Risø ikke udelukket

Mens Joy Mogensen (S), Roskildes borgmester, der iøvrigt har måtte invitere sig selv til dagens høring i Børssalen i København, på ny bruger sin taletid fra tilskuerrækkerne til at understrege, at eksperterne har afvist Risø som egnet til slutdepot, viser diskussionen sig at tage en drejning, der alligevel ikke udelukker Risø.

- Lad mig understrege, at det endnu ikke er vedtaget, om det skal graves ned eller ligge ved jordoverfladen, lyder meldingen fra Peter Gravesen, der er chefkonsulent ved GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Han suppleres af Ole Kastbjerg Nielsen, direktør i Dansk Dekommissionering:
- Der er nogle anbefalinger af, at et nedgravet depot er mere sikkert end et overfladedepot, men der er ikke truffet endelig beslutning om det endnu.

Risø som mausoleum
Tidligere på måneden beskrev dknyt på baggrund af et notat fra eksperterne i GEUS, at ud af 22 undersøgte placeringer er Risø-halvøen nord for Roskilde er blandt de allerdårligste til at opbevare radioaktivt affald. Dette gælder dog kun i forhold til et nedgravet depot, hvor årsagden bl.a. er, at lerlagene er ikke gode nok, at der er stor risiko for jordskælv (i et dansk perspektiv), og at området ligger for lavt i forhold til stigende vandstand.

Men Risø er altså ikke ude af spillet – et faktum som også Greenpeace's repræsentant holder fast i:

- Ingen har i dag sagt, at Risø er uegnet – kun at det er mindre egnet. Vi vil foretrække et mausoleum på Risø med et overfladedepot, der hvor hele historikken befinder sig, siger klima- og energiekspert Tarjei Haaland.

Winni Grosbøll (S), borgmester på Bornholm, bruger også den sidste taletid til at undre sig:

- Jeg har hele tiden hørt, at den sikreste løsning er at grave ned, og at Risø derfor er udelukket, fordi det ikke kan graves ned der. Men affaldet kan måske godt bevares som ovendepot, og så kan Risø vel godt være i spil?

Ifølge Ingeniøren vil fordelen ved et overfladedepot være, at man let vil kunne komme til affaldet, hvis der opstår problemer, eller hvis affaldet på et tidspunkt skal flyttes. Ulempen er, at det kræver en bemandet organisation i århundreder at beskytte depotet og holde øje med affaldet og eventuelle udslip til omgivelserne.

 

 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/risoe-er-fortsat-i-spil

GDPR