
Fortællingen om Danmarks rene grundvand er fortid. Det fortæller vicedirektør og vandchef i Novafos Bo Lindhardt til DR.
- 90 procent af drikkevandet indeholder et eller flere miljøfremmede stoffer, siger han.
En ny undersøgelse fra Geus kaster kun mere jord på graven. Opgørelsen viser, at der på landsplan sidste år blev fundet pesticidrester i 51,8 procent af de 2.062 aktive drikkevandsboringer, der er blevet indberettet analyser fra.
I 261 af dem var grænseværdien for drikke- og grundvand overskredet, hvilket svarer til godt hver ottende boring.
– Det er både bekymrende og nedslående, at der så ofte bliver fundet pesticidrester i de danske drikkevandsboringer. Tallene understreger, at vi er nødt til at handle nu, hvis udviklingen skal vendes, og hvis de fremtidige generationer også skal have glæde af rent drikkevand direkte fra den danske undergrund, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Mindre bekymret er Bo Lindhart fra Novafos.
- Vi skal nok sørge for, at indholdet af miljøfremmede stoffer er tilstrækkeligt lavt, til at det er sundt og rent, det vand I får ud ad hanen, siger han til DR.
Her er det værst
Danmarks Naturfredningsforening har netop lavet en opgørelse over, hvordan det ser ud i de enkelte kommuner.
Opgørelsen viser, at der i løbet af de seneste fem år er fundet pesticidrester i 96 af landets 98 kommuner. I 79 af kommunerne har man ovenikøbet fundet pesticidrester over grænseværdien for drikke- og grundvand i én eller flere boringer.
Ser man på de kommuner, hvor der er fundet pesticidrester over grænseværdien, står det værst til i Hjørring Kommune. Her er der tale om 32 vandboringer. I Odense Kommune er der tale om 27 forskellige vandboringer, og i Guldborgsund har man fundet pesticidrester over grænseværdien i 22 boringer.
Opgørelsen er lavet på baggrund af et nyt udtræk fra Geus-databasen Jupiter, hvor vandværkernes laboratorier løbende indberetter målinger af det grundvand, der anvendes til drikkevand.
Du kan se, hvordan det står til i din kommune, her:
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.