Resultatet af en målrettet indsats viser, at sagsbehandlingstiden af husdyrgodkendelser i kommunerne på et år er faldet fra i gennemsnit over ti måneder til under otte måneder, oplyser Miljøministeriet.
Hurtigste kommune til at sagsbehandle bruger 1,8 måned, mens den kommune, der bruger længst tid, bruger 23 måneder. Fremover kan ventetiden blive endnu kortere, da et mål i Vækstplan Fødevarer er en maksimal ventetid på seks måneder.
De nye tal i opgørelsen 'Sagsbehandlingstid for husdyrsager 2013' fra Miljøstyrelsen viser, at over halvdelen af sagerne blev afgjort på mindre end seks måneder, og at sagspuklen er halveret fra 234 til 118 sager. Antallet af kommuner med en sagsbehandlingstid over 14 måneder i gennemsnit er faldet fra 16 til fem.
Flere kommuner, herunder Herning, har gode erfaringer med et tæt samarbejde mellem kommune, ansøger og dennes konsulent, som via bl.a. opstarts- og opfølgningsmøder om sagen mellem de tre parter understøtter, at sagen oplyses korrekt fra starten, og der bidrages til fremdrift i sagen. Hermed undgås unødvendig liggetid hos både konsulent og kommune.
Dialog er vigtig
I Vækstplan Fødevarer er der afsat 1,5 mio. kr. i 2014 til bedre kortmateriale på hjemmesiden husdyrgodkendelse.dk for at det bliver nemmere at forberede og behandle ansøgninger med mindre risiko for fejl. Desuden er målet - efter inspiration fra Tyskland - at indføre maksimale sagsbehandlingstider for husdyrgodkendelser på seks måneder fra sagen er fuldt oplyst.
De konkrete muligheder skal udredes, drøftes med KL og forudsætter i øvrigt højere brugerbetaling.
I KL glæder Jørn Pedersen (V), formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg, sig over, at kommunernes sagsbehandlingstid er barberet ned med to måneder. Men han pointerer, at det kan være svært at opstille konkrete mål.
- Tid er nødvendig i nogle sager, hvor miljøspørgsmålet er komplekst. Her bør vi i højere grad fokusere på at gå i dialog med landmændene og sikre en forventningsafstemning. Det er også det, vi hører, landmændene efterspørger frem for konkrete mål. En ansøgningsproces afspejler et samarbejde mellem myndighederne og ansøger, og fremdriften er derfor dybt afhængig af, at parterne får de rette informationer til rette tid. Her har ansøger såvel som myndighed et stort ansvar for at optimere processerne, siger Jørn Pedersen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.