

Et våben i kampen mod et stigende antal rotteanmeldelser i flere kommuner er en samlet registrering fra alle landets kommuner til en fælles database under Miljøstyrelsen. Det skriver DR Østjylland.
Den fællesoffentlige rottedatabase blev lanceret ved nytår 2015 under navnet 'Rottereden'. Her kan kommunerne registrere rotteforekomster, følge udviklingen i egen kommune og se, hvilken gifttype der bruges i nabokommunen. Desuden vil Naturstyrelsen kunne trække rapporter og danne sig et overblik over udviklingen af rotteforekomsten i Danmark.
Men der er ikke kommet styr på registret, fortæller kontorchef Mikkel Hall fra Miljøstyrelsen.
- Det er vi også trætte af, at vi ikke har, siger han til DR Østjylland.
Overadministration
Forskellige måder at indrapportere på og systemer, der ikke spiller sammen, får blandt andet skylden for, at databasen ikke er oppe at køre endnu, og uden databasen sker den danske rottebekæmpelse i blinde, mener Mikkel Hall.
- Det er klart, at et komplet billede vil give et mere solidt datamateriale at træffe beslutninger ud fra. Det kan være tilfældigheder i én kommune, men hvis man ser det samme billede i hele landet, kan der ikke være nogen tvivl om, hvad der er væsentligste årsag, forklarer han.
Jørn Pedersen (V), der er formand for teknik og miljøudvalget i KL og borgmester i Kolding, savner dog ikke det samlede register.
- Vi kan også overadministrere os ihjel. Hvad skal vi bruge det til? Jeg sidder ikke og diskuterer med en borgmesterkollega, om jeg er 16 pct. bedre på rottebekæmpelse, end han er. Jeg tager det problem, vi har i Kolding Kommune alvorligt. Det tror jeg også, min borgmesterkollega gør for hans, siger han.
Overblikket findes allerede
Jørn Pedersen mener ikke, der er meget at hente i kommunerne ved at have et samlet overblik, fordi rotteproblemerne og bekæmpelsen varierer fra kommune til kommune.
- Vi har jo i den enkelte kommune, uanset hvilke systemer vi bruger, et overblik fra år til år over, om det går op eller ned, og hvordan det udvikler sig. Og så snakker vi jo sammen i KL-regi og lærer af hinanden, hvis vi har en udfordring, og så tager vi det med regeringen eller Miljøstyrelsen, siger han.
I Miljøstyrelsen mener Mikkel Hall derimod, at det kan være altafgørende med et register.
- Det er klart det vigtigste. Alle de her tiltag, der gør, at man minimerer risikoen for rotteanmeldelser er i sidste ende det vigtigste, for bekæmpelsen er jo bare symptombehandling, siger han.
Hvis du vil have overblik over rottefund i din kommune, kan kommunen.dk hjælpe. Se det store rottekort her
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.