
Når tidsler og mælkebøtter smyger sig op mellem kommunale fortovsfliser, vælger flere kommuner i dag at dræbe ukrudtet med gift fremfor gas eller damp. Det fortæller Anne Mette Dahl Jensen, der er uddannet biolog, er seniorforsker ved Københavns Universitet, og som sidder med i Miljøstyrelsens følgegruppe for pesticidforbrug på de offentlige arealer
- Mange kommuner har i en årrække forsøgt at bekæmpe ukrudt med termiske metoder (flammer, damp, hedevand, red.), men det er simpelthen for dyrt og besværligt, siger Anne Mette Dahl Jensen til dk-teknik.
- Det er ren økonomi, der sætter dagsordenen; Flere kommuner fortæller, de er blevet bedt om at spare, og derfor bliver spørgsmålet: Skal vi ud med ukrudtsbrænderen otte gange eller ud med pesticiderne én gang?, fortæller hun.
Ingen endelig udfasning
En rundspørge, som Ritzau offentliggjorde i sidste uge, viser ligeledes, at Tønder, Vejen, Aabenraa, Guldborgsund, Svendborg og Lolland har genoptaget brugen af pesticider eller det såkaldte Ultima proFF, der er mindre miljøbelastende.
Det sker til trods for, at der i 1998 af miljømæssige hensyn blev indgået en aftale mellem daværende miljøminister, regionerne og KL om at afvikle brugen af pesticider på offentlige arealer helt.
- Det er en frivillig aftale. Der følger ingen økonomiske midler med, hvis kommunerne skal bekæmpe ukrudt med håndkraft fremfor pesticider – derfor skruer kommunerne på de håndtag, der er at skrue på, siger Troels Garde Rasmussen, der er kontorchef i KL’s teknik- og miljøkontor, til dk-teknik.
Målet med aftalen var oprindeligt, at det offentlige skulle være fri af pesticiderne i 2003; et mål man dog aldrig er kommet i hus med:
- Man nåede langt i starten, men så blev aftalen genforhandlet, og der blev ikke fastsat en ny dato for den endelige afvikling, fortæller Anne Mette Dahl Jensen.
I stedet udgiver Miljøstyrelsen hvert tredje år en rapport over pesticidforbruget på de offentlige arealer, som da også viser, at stat, regioner og kommuner er nået langt: Fra 1995 til 2013 er brugen af såkaldt aktivstof reduceret med 91 pct., viser seneste tal.
Pest eller kolera
Hvad der er den ‘bedste’ – eller mindst skadende – ukrudsdræber vil Anne Mette Dahl Jensen ikke udtale sig om:
- Du får ingen forsker til at sige, hvad der er den bedste model, for det er et politisk spørgsmål, siger hun.
Hos KL vil man heller ikke diktere retningen:
- Vi går ikke ud og laver en fælles overordnet anbefaling til, hvordan kommunerne skal bekæmpe deres ukrudt. Det er på mange måder et valg mellem pest eller kolera, for gasbrændere udleder en masse CO2 og kræver mange mandetimer, mens pesticider kan skade vand og natur, siger Troels Garde Rasmussen.
Miljøstyrelsen har lavet en opgørelse over miljøbelastningen ved brug af de forskellige pesticider. Se seneste rapport her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.