
Krav om garanti-provision fra kommuner betyder en 'skat på fjernvarme'. Desværre er der ved at brede sig en tendens fra kommune til kommune, hvor det handler om at skrabe penge hjem på fjernvarmeforbrugernes bekostning.
Det er slet og ret skat på fjernvarme. Ingen kommuner har nogensinde skullet udbetale penge som følge af garantiforpligtelserne for de grønne solvarmeanlæg, biomasseanlæg eller udvidelser af ledningsnet. Det virker, som om de kommunale politikere betragter garantiprovision som tag selv-bord til de trængte kommunekasser.
Kommunegarantien stilles, så fjernvarmeværkerne, der ikke må tjene penge på at producere og distribuere fjernvarme til forbrugerne, kan optage lån hos Kommunekredit til nye projekter. Projekter som er lige nøjagtigt det, politikerne kræver, nemlig grønne og vækstskabende.
Uens opkrævning
Kravene er opstået de seneste par år, men er ikke på nogen måde ensartede i hverken niveau eller opkrævningsmåde. Nogle kommuner opkræver pengene en gang i forbindelse med stiftelsen af kommunegarantien, mens andre har set muligheden for at skrabe penge sammen til de slunkne kommunekasser ved at gøre den årlig – og enkelte sågar ved at indføre den med tilbagevirkende kraft.
Det sidste er i bund og grund utilstedeligt. Fjernvarmeværket kan jo ikke ændre på et eksisterende anlægsprojekt og eventuelt optage lån andre steder i stedet. Det er ganske enkelt uhørt, og de store beløb ville have forrykket det økonomiske perspektiv, hvis det var medregnet fra start.
For forbrugerne betyder det ekstra udgifter på op til over 800 kroner, ja, hvis de værste scenarier for Egedal Kommunes indledende sagsbehandling af det nye Slagslunde Fjernvarme Amba føres ud i livet, så flere tusinde kroner. Oven i købet til de fjernvarmeforbrugere, som kommunen har investeret prestige i at hjælpe af med relativt høje varmepriser.
Den ekstra fjernvarmeskat stiller kun fjernvarmen dårligere i konkurrencen med andre opvarmningsformer som træpillefyr, brændeovne og varmepumper. Løsninger, der typisk er samfundsøkonomisk dårligere.
Wild west
Dansk Fjernvarme ser med bekymring på forskelligheden i forvaltningen fra kommune til kommune. Og på at nogle kommuner tilsyneladende har set fjernvarmen som en ny guldgrube for kommunekasserne. Og vi minder blot om, at ivren efter at indkræve skjulte skatter rent faktisk skal medføre sanktioner fra Økonomi og Indenrigsministeriet.
Der må og skal laves ensartede retningslinjer, og der skal findes ud af, om der i det hele taget skal opkræves garantiprovision. Som det er lige nu, er det ren wild west – hvor mere eller mindre sultne kommunekasser afgør fjernvarmepriserne – direkte i strid med regler for fjernvarme om kun at måtte beskæftige sig med fjernvarme for at sikre bedst og billigst opvarmning til forbrugerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.