dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Sønderborg dømt for ulovlig opkrævning

Sønderborg Kommune kan ikke opkræve såkaldt garantiprovision med tilbagevirkende kraft. Det har byretten slået fast
6. AUG 2014 11.10

SØNDERBORG: Sagen handler om kommunens krav til Sønderborg Fjernvarme og Gråsten Fjernvarme om at betale garantiprovision af de lån, som værkerne har optaget til henholdsvis Sønderborgs geotermianlæg og Gråstens solvarmeanlæg. Da lånene blev optaget, gav Sønderborg kommunegaranti uden krav om betaling af provision. Sidste år valgte kommunen så at indfrie kravet med tilbagevirkende kraft.

Det er EU-lovgivning, der gør, at kommunerne kan tage en betaling for at stille kommunegarantien. Men hverken EU eller danske myndigheder har fastlagt retningslinjer for betalingens størrelse. Det har ført til, at kommunerne håndterer emnet forskelligt. Nogle tager 0,2 pct. af lånesummen som én-gangsbetaling, andre eksempelvis 1,5 pct. hvert år.

Minister skal ændre regler
Dansk Fjernvarme finder kommunernes opkrævning af garantiprovision betænkelig.

- Niveauet for den betaling, en kommune kan tage, bør afspejle, at risikoen reelt er lig nul. Nogle kommuners opkrævning kan kun ses som et udtryk for, at de har opdaget en mulighed for at hente penge til kommunekassen hos varmeforbrugerne. Det her område er Indenrigsministeren ganske enkelt nødt til at skære igennem på og lave klare retningslinjer for, siger Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme.

Dommen fra Sønderborg kan få principiel betydning. Dommerne skriver i dommen: 'Den låntagning, som gjorde garantistillelsen nødvendig, skete som led i realiseringen af kommunens egne varmeplaner. Desuden må det antages, at det i realiteten har været risiko- og omkostningsfrit for kommunen at stille de omhandlede garantier.'

Sønderborg Kommune har valgt at anke sagen til Landsretten.

 

kil

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/soenderborg-doemt-for-ulovlig-opkraevning

GDPR