dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Søvand til nedkøling gør hospitaler grønnere

Danske hospitaler er innovative, når det kommer til at spare miljøet for unødig overlast. Senest køler Aalborg med koldt vand fra cementfabrik
14. OKT 2014 9.11

AALBORG / MIDTJYLLAND / HOVEDSTADEN: Flere hospitaler har lagt planer om at omlægge til et mere miljørigtigt alternativ end almindelig strøm, mens de også er innovative, når det kommer til nedkøling, madspild og spildevand.

Nu ønsker Aalborg i forbindelse med opførelsen af det nye sygehus, at føre kølerør - en modsætning til fjernvarmerør - på tværs af kommunen, fortæller DR Nordjylland.

Sygehusetskal nedkøles med koldt vand fra cementfabrikken Aalborg Portlands kridtsø.

- Der er jo et enormt potentiale for køling, så med sygehuset tager vi bare fat på det første projekt, siger projektleder Jesper Larsen fra Aalborg Kommune.

Fra otte til 80 grader
En lovændring i sommer giver kommuner mulighed for at udnytte vand til fjernkøling. Præcis som de gør med fjernvarme.

- Hvis der er noget, de danske fjernvarmevirksomheder er gode til, så er det jo at flytte vand rundt i byerne. Forskellen er bare at vandet her er otte grader i stedet for 80 grader, siger Jesper Larsen til DR Nordjylland

Brugen af koldt vand til køleanlæg er ifølge eksperter 5-6 gange så effektiv som brug af traditionelle køleanlæg, og det sikrer ifølge Jesper Larsen stor gevinst både økonomisk og miljømæssigt.

Hvidovre er også med
Et andet sygehus, som har haft stor succes med omlægning, er Hvidovre Hospital, som netop er blevet tildelt Hvidovre Kommunes miljøpris, skriver Politiken. Her har et af Danmarks største solcelleanlæg, halveret brugen af strøm til forskningsfrysere ved at køle med vand og madaffaldet bliver sorteret.

De mange solceller på Hvidovre Hospitals tag skal gerne ende med, at CO2-udledning ikke bliver et problem at bekymre sig om i fremtiden. Alt i alt skal Hvidovre Hospital ende ud med at producere så meget energi, at hospitalet kan tilbagebetale de cirka 100 millioner kroner, som projektet har koste i investeringer.

Det må ikke gå ud over patienterne?
Det er en del af regeringens 2020-plan, at hospitalerne skal slå et slag for miljøet. Pengene, der kan spares, er heller ikke små, samtidigt med at det ikke går ud over patienterne. Det skriver Politiken.

Både Region Midtjylland og Region Hovedstaden satser også på omlægning af miljøbevidste tiltag i fremtiden. Nogle af de tiltag, man allerede ser på danske hospitaler er brug af strøm fra solceller til MR-scanneren, søvand til at køle forskningsprøver og madaffald, der ryger til biogasproduktion.

Når det handler om et område, hvor hospitalerne er så afhængige af at bruge energi, er der dog ikke plads til at tage chancer, når det gælder helbredet. På samme måde som hospitalet er en af de helt store strømslugerer, er der ingen kompromisser, når det gælder patienternes ve og vel. Operationer vil stadig skulle foregå helt stabile uden risiko for strømsvigt.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/soevand-til-nedkoeling-goer-hospitaler-groennere

GDPR