dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Spildevandsindustri risikerer at lukke efter Miljøstyrelsens nye kurs
Det vil være en de facto lukning af RGS Nordic, hvis en revideret miljøtilladelse bliver uden blandingszone, skriver virksomheden.
Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Miljøsag i Slagelse:
Spildevandsindustri risikerer at lukke efter Miljøstyrelsens nye kurs

Mens der er tilfredshed i Slagelse Kommune, kan RGS Nordic risikere at lukke. Andre rensningsanlæg skal samtidig rette ind.
7. MAR 2023 13.45

SLAGELSE: Afgørelsen fra Miljøstyrelsen og miljøminister Magnus Heunicke (S) om midlertidigt at suspendere de dele af en vejledning fra ministeriet til kommunerne, der muliggør brugen af blandingszoner, kan få RGS Nordic-anlægget i Stigsnæs til at lukke og slukke. Det fortæller virksomheden til TV2 Øst.

- Slagelse Kommune har kontaktet os og forklaret, at de ønsker at meddele en revideret miljøtilladelse uden blandingszone. Det vil være en de facto lukning af RGS Nordic anlægget i Stigsnæs. Vi afventer dog Miljøministeriets reviderede vejledning omkring blandingszoner, før vi udtaler os yderligere i sagen, udtaler RGS Nordic i et skriftligt svar til TV2 Øst. 

Det var mandag på et møde mellem Magnus Heunicke og Slagelse Kommune, at det kom frem, at ministeren og styrelsen havde besluttet sig for en suspendering fra d.d.

Suspenderingen kommer på baggrund af, at Slagelse Kommune gennem længere tid har arbejdet på at forny RGS Nordics miljøgodkendelse, som blandt andet indeholdt en såkaldt blandingszone. Den nye miljøgodkendelse var baseret på Miljøstyrelsens tidligere vejledning og dennes udlægning af reglerne omkring blandingszoner i områder, hvor miljøkvalitetskravene i forvejen er overskredet.

Men kort før den nye miljøgodkendelse skulle behandles, blev der rejst tvivl om lovligheden af blandingszonen i miljøgodkendelsen til RGS Nordic. Efterfølgende har kommunens egen advokat også bekræftet, at blandingszonen strider mod EU-retten og Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelser.

- Med suspension er der udsigt til, at der bliver skabt overensstemmelse mellem vejledningen og de gældende EU-regler, så vi som myndighed ved, hvordan vi skal navigere. Der er brug for en nuanceret tilgang til problemstillingen, hvor vi får stoppet forureningen af vores indre danske farvande over tid, siger formand for Klima- og Miljøudvalget Jørgen Grüner (SF) i en pressemeddelelse.

Slagelse Kommune oplyser, at med suspensionen af dele af vejledningen er forventningen, at den nye miljøgodkendelse til RGS Nordic ikke kommer til at indeholde en blandingszone. Klima- og Miljøudvalget skal behandle RGS Nordics miljøgodkendelse på udvalgsmødet 29. marts.

Rammer andre anlæg

Men det er ikke kun RGS Nordic, der bruger blandingszoner for at kunne overholde grænseværdierne, og nu altså må rette ind. Det forklarer Torben Kaas, der er formand for Danmarks Sportsfiskerforbund, til TV 2 Øst.

Ifølge formanden gør det sig gældende for mange offentlige og private rensningsanlæg. 

- Rensningsanlæg skal sørge for, at vandet, der udledes, overholder grænseværdierne. Kan de ikke det, så må de standse deres aktivitet. Afgørelsen er ret klar. Man må ikke bidrage yderligere til forureningen i et havområde, hvor grænseværdierne allerede er overskredet, siger han.

mag

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.