

SILKEBORG: Energistyrelsen har netop godkendt fire solcelleanlæg, som Silkeborg Kommune i god tro har opført på taget af Silkeborg Rådhus og tre skoler, lyder det fra den midtjyske kommune, som dermed har alle sine 12 kommunale solcelleanlæg i sikkerhed fra at skulle tages ned igen.
I 2013 blev fortolkningen af elforsyningsloven ændret, så kommunale solcelleanlæg nu blev betragtet og skulle drives på samme vis som et stort kommunalt kraftvarmeværk. Anlægget skulle derfor udskilles i et selvstændigt selskab, og strømmen sælges til elnettet frem for at blive brugt i den bygning, anlægget sad på - og dermed spare betaling af elafgift.
For at kompensere for nyfortolkningen blev det vedtaget at dispensere alle solcelleanlæg opført før 28. juni 2013 og at dispensere alle igangværende projekter indenfor en pulje på 20 MW. Puljen kunne dog ikke rumme alle igangværende projekter i kommunerne, og ved lodtrækning blev det besluttet, hvilke anlæg der blev dispenseret fra de nye krav, og hvilke anlæg der nu pludseligt blev drevet i strid med den nye lovfortolkning.
To måder at sikre sig på
I Silkeborg betød det i første omgang, at 12 anlæg blev drevet ulovligt, og efter tilbagefald til puljen på grund af ikke-opførte anlæg, fik otte anlæg siden dispensation, men ikke de fire sidste. De fire nu ulovlige anlæg stod så på venteliste til dispensationspuljen, hvor der løbende skete tilbagefald af anlæg, som alligevel ikke blev opført. Men nu er de også kommet med i puljen, skriver kommunen.
Der er dog stadig i alt 234 ulovlige solcelleanlæg i kommunerne, der måske kan få dispensation fra kravet om selskabsmæssig udskillelse, såfremt anlægget opsættes i forbindelse med nybyggeri eller større renoveringer, hvor anlægget indgår i opfyldelsen af bygningsreglementets energirammekrav, skriver Energi Supply.
Kommunerne kan også opnå dispensation gennem 20 MW puljen, hvor der stadig er en restpulje på 4 MW, der indtil 14. december kan bruges ved at ombytte tilsagn eller forhåndstilsagn fra et anlæg til et andet anlæg i samme kommune.
Når Energistyrelsen inden årets udgang har udmøntet restpuljen, vil kommuner, som fortsat har ulovlige anlæg, en frist til at meddele styrelsen, at de har iværksat lovliggørelse eller nedtagning af anlæggene og medio januar 2019 sende de uafklarede sager til Ankestyrelsen, så kommunerne får orden på de anlæg, der fortsat måtte være ulovlige, oplyser Energistyrelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.