dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Mærsk

Staten lokker olieselskaber med skatterabat i Nordsø-aftale

Selskaberne, der opererer i Nordsøen, og Folketinget er blevet enige om en ny aftale for udvinding af olie. I Esbjerg forventer borgmester Johnny Søtrup (V), at aftalen vil skabe tusindvis af arbejdspladser

Regeringen har indgået en ny aftale om Nordsøen er med selskaberne, der udvinder olien, oplyser Erhvervsministeriet. Efter olieprisens markante fald har selskaberne bag søgt en ny aftale for at gøre udvindingen af olien og gassen i Nordsøen mere rentabel.

- Det har været afgørende for regeringen, at vi med den ny Nordsø-aftale sikrer, at vi får fornyet infrastrukturen og hentet de resterende ressourcer i Nordsøen op, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Under den nye aftale vil skatten, selskaberne skal betale, blive sænket de næste ni år. Stiger olieprisen til over 75 dollar per tønde, vil den skatterabat dog skulle betales tilbage. Mens aftalen sikrer, at selskaberne vil investere i at fastholde produktion i Nordsøen, koster den staten indtægter.

- Mindreprovenuet som følge af lempelserne forventes over årene frem til 2025 at variere mellem cirka 195 mio. kr. og cirka 1215 mio. kr., skriver Finansministeriet i en følgetekst til aftalen.

Samlet opgør Finansministeriet mindreprovenuet til fem mia. kr. Det forventede hul i kassen skal finansieres via udbytter fra vækstfonde og Dansk Eksportkredit samt udfasning af en momsordning.

Boblevand i Esbjerg
I Esbjerg blev fejrede borgmester Johnny Søtrup (V) meldingen fra Finansministeriet med champagne. 

- Jeg får altså helt kuldegysninger bare ved at se det her. Aftalen har været længe undervejs, og det har været svært at vente med udsigten til mange tusinde nye arbejdspladser. Der falder et åg af skuldrene. Det betyder jo tusindvis af nye jobs her i Esbjerg.

- Det strækker sig jo ikke bare et år frem i tiden – det strækker sig til de næste 10, 20, 30 år. Jeg kan ikke forestille mig nogle nyheder, der kan gøre mig mere glad i øjeblikket, siger han til TV Syd.

Olien i Nordsøen udvindes gennem undergrundskonsortiet DUC. Det består af A.P. Møller - Mærsk, olieselskabet Shell, Nordsøfonden og olieselskabet Chevron.

Ritzau / dc

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/staten-lokker-olieselskaber-med-skatterabat-i-nordso-aftale

GDPR