
Rigsrevisionen vurderer i en ny beretning, at Miljøstyrelsens tilsyn med udledning af spildevand i perioden 2016-2022 har været utilstrækkeligt. Det skriver Folketingets Rigsrevision.
Samtidig vurderes det, at Miljøstyrelsen bør forholde sig til, om der er væsentlige fejl eller mangler i kommunernes indberetninger, da det har betydning for tilsynet med overholdelse af vilkårene i tilladelserne.
Statsrevisorerne bad sidste år Rigsrevisionen om at få sat undersøgelsen af Miljøstyrelsens tilsyn i gang. Ifølge LandbrugsAvisen skyldes det mange års debat og det kommende genbesøg af landbrugsaftalen, som skal finde sted senest i 2024.
Det er kommunerne, som giver tilladelser til spildevandsselskaber, mens Miljøstyrelsen giver tilladelser til særligt forurenende virksomheder. Samtidig er det Miljøstyrelsens opgave at føre tilsyn med al udledning af spildevand.
Lovkrav ikke opfyldt
Men ifølge undersøgelsen mangler Miljøstyrelsens tilsyn overblik over, hvem der har tilladelse til at udlede spildevand, ligesom der mangler kontrol med, om vilkårene for tilladelserne er overholdt, og relevant håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven ved lovovertrædelser.
I 10 ud af 77 tilfælde har Miljøstyrelsen ikke opfyldt lovkravet om løbende at revurdere tilladelserne til særligt forurenende virksomheder. For 11 ud af 77 særligt forurenende virksomheder har Miljøstyrelsen ikke overholdt miljøtilsynsbekendtgørelsens krav om, at der skal føres tilsyn mindst hvert 3. år.
I en pressemeddelelse skriver Miljøministeriet, at "Miljøstyrelsen er enige med Rigsrevisionen i, at et bedre overblik over udledningstilladelserne til forsyningernes renseanlæg og overløb vil styrke styrelsens tilsyn."
"Det er kommunerne, der som tilladelsesmyndighed er forpligtet til at føre register over de meddelte udledningstilladelser. Miljøstyrelsen vil fortsætte dialogen med kommunerne om, hvordan det kan sikres, at alle tilladelser indberettes. Selvom en udledningstilladelse mangler, fører Miljøstyrelsen stadig tilsyn med udledningen," skriver ministeriet videre.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.