
Landdistrikter er ikke bare landdistrikter.
Billedet af afvikling og tilbagegang i landdistrikter og yderområder bliver nu nuanceret af Regeringens nye redegørelse til Folketinget om landdistrikternes tilstand. Den tager nemlig udgangspunkt i en ny geografisk opdeling, der baserer sig på sogne frem for kommuner. Ud fra den inddeling er et ny danmarkskort tegnet - og en ny forståelse tegner sig:
Byområder i eller tæt på de største byer - hvor mindst halvdelen af borgerne bor i byer med over 3.000 indbyggere og inden for en halv times kørsel fra et af de 12 største byområder i landet.
Byområder længere væk fra de største byer - hvor mindst halvdelen af indbyggerne bor i byer med over 3.000 indbyggere og mere end en halv times kørsel fra et af de 12 største by områder.
Landdistrikter tæt på de største byer - hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor uden for byer med over 3.000 indbyggere og indenfor en halv times kørsel fra et af de 12 største byområder.
Landdistrikter længere væk fra de største byer - hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor uden for byer med over 3.000 indbyggere og mere end en halv times kørsel fra et af de største byområder.
Ved at gå statistiske tal igennem for de fire nye områdetyper - samt småøerne som en femte - har redegørelsens bagmænd fundet frem til, at landdistrikterne tæt på de største byer faktisk klarer sig fint på en række parametre. Der er faktisk højere beskæftigelsesfrekvens, færre ledige og en vis tilflytning.
Mens der fra 2007-13 har vist sig størst befolkningstilvækst (5,3 pct.) i byområderne tæt på de største byer, kommer den næste faktisk i de storby-nære landdistrikter (2,1 pct.). Der er tilbagegang i byområder længere væk fra de største byer (-0,2 pct.) og landdistrikterne længere væk fra de støste byer (-3,0 pct.).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.