
AARHUS: Den 72 meter høje jernskulptur 'Store Robert' kan efterhånden ikke få opholdstilladelse nogen steder. I 2008 forsøgte forretningsmanden Frank Johansen at afsætte skulpturen til København, hvor Borgerrepræsentationen efter heftig debat afviste det 100 mio. kr. dyre kunsttykke. Samme år forsøgte Frank Johansen sig hos Mariagerfjord, der også afslog tilbuddet. Men i 2011 var der opadvendte tommelfingre i Aarhus. Med daværende borgmester Nikolai Wammen (S) i spidsen stemte samtlige 31 byrådsmedlemmer ja.
Men nu tror kulturrådmandformand Marc Perera Christensen (K) ikke længere på, at det bliver til noget.
- Det var en spændende tanke og en sjov idé. Det ville være fantastisk, hvis der skulle komme en skulptur, men vi kan ikke blive ved med at sige, måske sker det, måske sker det ikke, siger Marc Perera Christensen til Jyllands-Posten Aarhus i juli i følge DR.
Debatten er startet
Oprindelig var tanken, at skulpturen skulle finansieres udelukkende ved hjælp af penge fra fonde og det lokale erhvervsliv. Men siden ideen blev præsenteret af Nicolai Wammen for et år siden, har der været stille om projektet.
- Det begynder at blive tydeligt nu, at der ikke sker noget. Vi har det sidste års tid ikke været i stand til at få at vide, hvor langt i processen, man er, og om man overhovedet er gået i gang med at lave jordbundsundersøger for at finde ud af, om det kan realiseres, siger Marc Perera Christensen.
Den udmelding har bl.a. fået R og DF i Aarhus til også at melde ud, at de ikke længere hverken tror på eller ønsker, at 'Store Robert' opføres:
- Denne kolossale, sorte jernskulptur ville være et tilbageskuende og kunstnerisk uforsvarligt vartegn for en moderne og dynamisk by som Aarhus. Det handler om, at et vartegn for Aarhus skal repræsentere de værdier, byen står for. Hvor både vores historie og vision for fremtiden mødes. 'Store Robert' er en hyldest til en stor kunstner, men upassende som vartegn for Aarhus, siger Sander Jensen, formand for De Radikale, til Berlingske.
SF klar med nyt vartegn
Og nu står SF i Aarhus byråd klar med et nyt bud på, hvordan smilets by skal brandes. I en pressemeddelelse skriver Thomas Medom (SF), der i øjeblikket er fungerende sundheds- og omsorgsrådmand, at ' Planerne om at opføre Robert Jacobsens skulptur 'Store Robert' som Aarhus' nye varetegn ser ud til at være kuldsejlet.'
- Vindmøller på erhvervshavnen vil være et flot symbol på, at Aarhus tænker på bæredygtighed og er en attraktiv grøn erhvervsby. Samtidig vil det være en placering, der ikke generer naboer, og det kan være med til at gøre energiproduktionen mere miljøvenlig, siger Thomas Medom som et bud på en stedfortræder for kunststykket.
SF henviser til, at vindmøllerne ifølge Kommuneplanen fra 2009 kan placeres i tilknytning til Erhvervshavnen.
- Vindmøllerne vil få en markant og synlig placering i et område, hvor man ellers mest ser kraner, og de vil samtidig vise, at vi tager det alvorligt, når vi siger, at Aarhus skal udlede mindre CO2 og gøre mere brug af en vedvarende energikilde, siger Thomas Medom.
Partiet foreslår samtidig, at en af møllerne kan indrettes med offentlig adgang.
- En yderligere fordel ved placeringen vil være, at man kan lave offentlig adgang til møllerne, så vi får mulighed for at komme tæt på vindkraften og få en oplevelse af, hvordan en moderne vindmølle fungerer.
SF har forslag til finansiering og organisering parat og tager ideen med til de kommende budgetforhandlinger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.