dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Stort PtX-anlæg på vej til Aalborg Havn

European Energy og Port of Aalborg går sammen om 120 MW Power-to-X-anlæg, der skal ligge på Østhavnen i Aalborg
29. MAR 2022 15.11

Aalborg er på vej mod at få sit første PtX-anlæg. Således har European Energy og Port og Aalborg underskrevet en hensigtserklæring om at opføre et PtX-anlæg på Aalborg østhavn.

Hensigtserklæringen sikrer European Energy en option på et 25 hektar stort areal på Østhavnen i Aalborg, som efter planen skal danne rammen om et elektrolyseanlæg med en kapacitet på 120 MW samt et tilhørende e-methanolanlæg, oplyser parterne i en fælles pressemeddelelse.

- De såkaldte e-fuels som ex e-methanol kommer til at spille en afgørende rolle i den grønne omstilling, og allerede nu er store aktører som Mærsk og Circle K i fuld gang med at opbygge en solid efterspørgsel i markedet. Derfor er det afgørende, at vi opbygger en stor produktionskapacitet, og vi har i den forbindelse gennem en periode i regi af forskellige projekter arbejdet på at etablere et anlæg i Aalborg, der har en helt unik værdikæde inden for Power-to-X, siger Emil Vikjær-Andresen, Head of Power-to-X ved European Energy.

Det kommende anlæg bliver dobbelt så stort, som det anlæg European Energy aktuelt er gang med at etablere i Aabenraa, og skal producere omkring 75.000 ton e-methanol om året. I Port of Aalborg glæder man sig over, at European Energy har valgt havnen som lokation til det nye projekt.

- Vi investerer i disse år massivt i at skabe optimale rammer om innovative miljøer og klynger, der bringer Aalborg helt ind i verdenseliten inden for fremtidens teknologier. Med et nyt, stort Power-to-X-anlæg vil Aalborg for alvor konsolidere sig som et verdensførende knudepunkt for moderne og grøn energiteknologi, siger bestyrelsesformand og byrådsmedlem i Aalborg Lasse Frimand Jensen (S).

Vil have fat i PtX-milliard

Næste skridt i projektet er at få gang i den tekniske planlægning af projektet, der skal danne grundlag for en myndighedsbehandling.

Desuden vil man i regi af erhvervsfyrtårn CCUS Fyrtårn Nordjylland, der består en række offentlige aktører og 27 virksomheder, søge støtte til projektet. Man har bl.a. nogle af de 1,25 mia. kr i sigte, som Folketinget afsatte til PtX-teknologi i forbindelse med den nylige aftale om en PtX-strategi.

- Jeg har stor tiltro til, at Aalborg bliver en vigtig prioritet for Folketinget, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), der er borgmester i Aalborg.

Strømmen til det kommende PtX-anlæg skal komme fra flere forskellige af Europeans Energys projekter, som allerede er i pipelinen. Derudover håber udvikleren, at få tilladelse til at etablere solcelleparker i nærområdet til det nye Power-to-X-anlæg.

Målet er, at det ny PtX anlæg kan stå klart i 2025. 

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.