
RINGKØBING-SKJERN: DN mener, at EU nu må nu afgøre en sag fra Værnengene: om Danmark løfter opgaven med at beskytte og udvikle beskyttet natur. Kommunen mener, at den har fulgt reglerne.
- Beskyttelsen af Værnengene virker ikke. Det ses af, at yngleområder for beskyttede fugle kan pløjes op, og af, at antallet af fugle falder i det internationalt beskyttede fugleområde. Vi har her et af Europas vigtigste yngleområder for engfugle, og vi vil holde kommunen og miljøministeren fast på, at naturen her skal beskyttes, siger formanden for DN, Ella Maria Bisschop-Larsen.
DN har gentagne gange gjort opmærksom på opdyrkningen i et bestemt område på syv hektar, og Natur- og Miljøklagenævnet har efterfølgende bedt kommunen rette sig efter loven.
- Men vi må konstatere, at kommunen ikke løfter opgaven, mens miljøministeren heller ikke tager ansvaret på sig. Derfor vil vi bede EU Kommissionen se på, hvordan vi bedst muligt ikke bare sikrer en reel beskyttelse, men også får løftet naturen i området, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Siden 2004 har de pågældende syv hektar i Værnengene ikke været beskyttet som såkaldt §3 område, da en afgørelse i arbejdsgruppen omkring fredningsområderne besluttede, at kommunen skulle slette §3 arealerne.
Værnengene er både fredede samt udpeget som Natura2000 område, hvilket indebærer, at naturen skal beskyttes og udvikles gennem §3 i Naturbeskyttelsesloven. Ringkøbing-Skjern Kommune har netop besluttet, at området ikke er beskyttet efter §3, selv om Naturklagenævnet besluttede i april 2014, at den manglende §3 beskyttelse var en fejl.
Luftfotos fra 1991 som beviser
Det afgørende er, om området har været i omdrift tidligere. Ifølge biolog i kommunen, Thea Illum, er baggrunden for kommunens beslutning om, at området ikke er §3 område, er at luftfotos fra 1991 viser, at området var i omdrift og derfor ikke omfattet af §3. DN mener, at det ikke var i omdrift i 1991.
- Vi mener helt klart, at det var i omdrift, og derfor kan vi ikke ændre det. §3 har betydning for engfuglene, hvis det omlægges for ofte, og engfuglene er forsvundet siden 80'erne. Men det er der mange årsager til: bl.a. lodsejernes drift af arealerne, en beslutning i det daværende amt om at tilføre fjorden mere salt for at mindske forureningen, samt at antallet af musvåger er steget markant. Der er mange faktorer, der spiller ind, pointerer Thea Illum.
Hun fastslår også, at Værnengene er et Natura 2000 område, og desuden er det beskyttet af §19 i Naturbeskyttelsesloven.
- Hvis kommunen har ret i, at der ikke er tale om et område, der skal beskyttes efter §3 i Naturbeskyttelsesloven, så er området slet ikke beskyttet. Derved overholder Danmark reelt hverken Habitatdirektivet eller Fuglebeskyttelsesdirektivet, hvor vi er forpligtet til at beskytte de arter, et område er udpeget efter. Fuglene i Værnengene - brushøns og engryle - går tilbage, og der foregår aktiviteter, der udtrykkeligt er angivet som skadelige i Natura2000 planen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Omdrift i landbruget afgrødefølge, dvs. vekslen mellem afgrøder. Tidligere fulgte omdriften normalt en fast plan for flere år, nu foretages afgrødevalget ofte fra år til år.
Kilde: Gyldendals Den Store Danske
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.