dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Vestforbrænding, som er det største kommunalt ejede affaldsselskab i Danmark, er gået sammen med CIP om joint venturet Gaia, som vil støtte fra CCS-puljen til at indfange op til 500.000 ton CO₂ årligt fra Vestforbrændings affaldsenergianlæg. (Arkivfoto.)
Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Ti selskaber udvalgt til at kæmpe om 28,7 mia. kr. til CO2-fangst og -lagring

Energistyrelsen har prækvalificeret ti ud af de 16 selskaber selskaber, som har havde søgt om at få mulighed for at byde ind på milliardstøtte til CO2-fangst og -lagring frem mod 2044. Flere kommunale selskaber kan opnå støtte.

Siden marts har virksomheder kunne søge om prækvalifikation til at byde ind på en støttepulje 28,7 mia. kr. til fangst og lagring af CO2.

Det har 16 selskaber gjort, og nu Energistyrelsen har udvalgt ti selskaber, som kommer med i den endelige opløb om de mange milliarder fra den såkaldte CCS-pulje. Puljen dækker perioden 2029 til 2044 og skal ifølge styrelsen bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledning med 2,3 mio. ton fra 2030. Det oplyser Energistyrelsen.

- Vi har identificeret de ti selskaber, som er prækvalificerede og nu får mulighed for at søge støtte fra puljen. Det glæder mig, at så mange kan se mulighederne i at etablere CCS i Danmark og dermed bidrage til at nå klimamålene, siger Peter Christian Baggesgaard Hansen, som vicedirektør i Energistyrelsen. 

Blandt de ti udvalgte er otte selskaber med helt eller delvist kommunalt ejerskab. De er AffaldPlus Affaldsenergi A/S, ARGO CCS A/S, E.ON Carbon Capture Solutions Copenhagen ApS (samarbejde mellem det tyske energielselskab E.ON og ARC), Energnist CaptureCo A/S, Fjernvarme Fyn Fangst A/S, Gaia ProjectCo P/S (samarbejde mellem Copenhagen Infrastructure Partners og Vestforbrænding, HOFOR DSS SPV A/S, Kredsløb Holding A/S. De to sidste prækvalificere bydere: Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S samt Aalborg Portland A/S er begge uden kommunalt engagement 

Udvælgelsen er sket på baggrund af selskabernes erfaringer med CO2-fangst eller store anlægsprojekter. Støtten fra puljen udbetales per ton CO2, der faktisk er lagret. CO2’en skal være fanget i Danmark, men selve lagringen må finde sted både i og uden for landets grænser.

- Puljen er designet til at sikre reelle reduktioner, for pengene bliver først udbetalt, når CO2’en faktisk er lagret, siger Peter Christian Baggesgaard Hansen.

De prækvalificerede selskaber skal nu indsende deres projektbeskrivelser og budpris. Indledende bud skal være afleveret 26. august i år. Energistyrelsen forventer at modtage endelige bud i december og tildele kontrakter i april 2026. Udmøntning af midlerne kræver dog godkendelse fra EU-Kommissionen.

amp

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/ti-selskaber-udvalgt-til-at-kaempe-om-28-7-mia-kr-til-co-sub-2-sub-fangst-og-lagring

GDPR