dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Højvandsindsats. (Foto: Technisches Hilfswerk, THW)

Tønder får smæk for at få tysk pumpe-assistance

Efter højvande-hjælp: Beredskabsstyrelsen anfægter lovligheden af det dansk-tyske samarbejde 'Beredskab uden Grænser'. Minister og KL går ind i sagen

TØNDER: Den 22. august truede vandmasser med at oversvømme det nordlige industrikvarter i Tønder, så det lokale beredskab indhentede assistance fra THW, Technisches Hilfewerk, som bl.a. bistod med med kraftige pumper, som danskerne ikke selv rådede over.

Ved den lejlighed udtalte beredskabschef Jacob Christensen til JydskeVestkysten: 'Alternativet havde været, at vi havde bedt om assistance ved Beredskabsstyrelsen i Haderslev. Men i den givne situation var det nærliggende at afprøve vores beredskabssamarbejde.'

Den udtalelse satte gang i en længere mail-udvekslling mellem styrelse og kommune om, hvem der har kompetence til hvad. Og senest har et samråd på Christiansborg haft sagen oppe med forsvarsministeren ind over.

Nærmeste hjælp
Avisomtalen af den dansk-tyske hjælp har formelt ført til en tilsynssag fra Beredskabsstyrelsen, hvor kontorchef Elsebeth Grinvalds fra styrelsens adresse i Birkerød bl.a. peger på, at  det grænseoverskridende beredsskabssamarbejde, der siden 2011 har fungeret ved en række ulykker og brande, ifølge samarbejdsaftalen gælder 'gensidig indsatsmæssig støtte mellem brandværnene på begge sider af grænsen'. Og THW er jo en statslig organisation, bemærker styrelsen, der holder sig til, at international hjælp først kan komme på tale, hvis der ikke er flere tilgængelige ressourcer i Danmark - og skal rekvireres gennem Beredskabsstyrelsen.

I første omgang forklarer Tønder Kommune så pr. mail, at den tyske station i Niebøl var tættest på Tønder - bare 15 km., at indsatslederen opfattede opgaven som relativ enkel og lokal, at han selv ringede til den tyske vagtcentral i Flensborg og ikke var opmærksom på de formelle procedurer, hvilket ikke skulle gentage sig.

Smidigere processer
På den anden side peger kommunen på, at 'Beredskab uden Grænser' netop handler om at minimere barrierer for det borgernære beredskab langs grænsen - og satser på hjælp til at smidiggøre procedurerne fremover.

Men så strammer styrelsen tonen noget og peger på, at grænsesamarbejdet, der er en del af EU's INTERREG-samarbejde, ikke kan tilsidesætte national lovgivning eller internationale overenskomster mellem stater. Og når det gælder om at skaffe tysk bistand, så skal den dansk-tyske overenskomst fra 1985 om gensidig hjælp ved katastrofer og alvorlige ulykker følges. Og det skal ske via politidirektøren i Syd- og Sønderjyllands Politikreds eller den danske justitsminister.
 
Den salut fik øjensynligt den kommunale velvilje over for den statslige indblanding til at fordufte noget. I en efterfølgende mail spørger Tønder Kommune nu til, om styrelsen ligefrem mener, at grænsesamarbejdet skulle være ulovligt? Og at 1985-aftalen vel gælder hændelser, der omfatter talrige menneskers liv - eller betydelige værdier.

Tillid til indsatslederen
Beredskabsstyrelsen har nu konstateret, at den ikke har haft styr på omfanget af grænse-samarbejdet og har inviteret Tønder til møde i Birkerød om sagen og lovligheden. Det fik Tønder til at gå til forsvarsminister Nicoali Wammen (S), som nu også er med på sidelinjen. I hvert fald er både ministeriet og KL nu inviteret med til Birkerød-mødet, som der endnu ikke er dato på.

I denne uge var der derimod politisk samråd i Udvalget for Landdistrikter og Småøer, hvor Wammen var med. Her blev det bl.a. nævnt, at de tyske beredskaber lige ved grænsen tæller frivillige ansatte, der i sagens natur først må forlade deres arbejdsplads før en udrykning. I Beredskabscenteret i Haderslev er der derimod fuldtidsansatte, der kan rykke ud med det samme.

Wammen var positiv over for at forlænge 'Beredskab uden Grænser' - og ville på nuværende tidpunkt ikke gøre sig til overdommer i disputten mellem de statslige og komunale parter i sagen, mens han ytrede tillid til, at indsatslederen på stedet skaffede den assistance, der giver mest mening.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/toender-faar-smaek-for-at-faa-tysk-pumpe-assistance

GDPR