FREDERIKSHAVN: Energiselskabet Total var tilsyneladende klar over, at selskabet ville få brug for flere kemikalier end først forventet til at lede efter skifergas i den nordjyske undergrund. I hvert fald sendte den franske virksomhed den 1. april en ansøgning til Frederikshavns Kommune om lov til at bruge ni ekstra kemikalier i arbejdet på borepladsen i Dybvad, skriver Ingeniøren.
Ansøgningen om supplerende stoffer blev sendt videre til Miljøstyrelsen. Listen i ansøgningen tæller blandt andet kemikalieproduktet Nullfoam. Men inden ansøgningen er blevet behandlet, opdagede Energistyrelsen som tilsynsførende myndighed, at stoffet alligevel blev brugt. Og derfor har den nu forlangt at få boringsarbejdet indstillet hurtigst muligt.
Ansøgningen om at bruge Nullfoam og de otte øvrige kemikalier er stadig under behandling i Miljøstyrelsen, fortæller teknisk direktør i Frederikshavns Kommune Christian Roslev.
- Når de har foretaget deres sagsbehandling, vil vi tage stilling til det, forklarer han til Ingeniøren.
Ikke ulovligt i sig selv
Formanden for kommunens Plan- og Miljøudvalg, Anders Brandt Sørensen (S), har ikke meget til overs for, at Total ikke kunne vente på svar fra Miljøstyrelsen.
- De har handlet torskedumt og med en meget ringe forståelse for, hvad vi vil finde os i som lokal myndighed, fastslår han.
VVM-redegørelsen til Frederikshavns Kommune nævner intet om Nullfoam, og derfor må Total ikke bruge kemikaliet. Overfor Nordjyske forklarer seniorkoordinator i Danmark for Total, Henrik Nicolaisen, hvorfor selskabet alligevel tog skumbekæmpelsesmidlet i brug.
- Kemikaliet i sig selv er ikke ulovligt. Det bruges i alle boringer i Danmark, fordi det virker skumdæmpende. Vi havde bare ikke planlagt at bruge det, og derfor havde vi ikke skrevet det ind i VVM-redegørelsen, siger han til avisen.
Forklaring holder ikke
Men også den forklaring falder i meget dårlig jord hos Anders Brandt Sørensen.
- Det er sagen fuldstændig uvedkommende. Total har en klar aftale med borgerne i Frederikshavns Kommune i form af denne VVM-redegørelse, og den har de selv været med til at lave. Og der står ikke noget om det her stof, siger han til Ingeniøren.
At Total alligevel har brugt Nullfoam, viser at selskabet ikke respekterer aftalen, mener Anders Brandt Sørensen.
- Hvis man ikke har forståelse for, hvor alvorlig den her skifergasboring er for befolkningen og for os i byrådet, har man slet ikke fulgt med, siger han.
I Totals originale VVM-redegørelse har selskabet angivet et antiskummemiddel - dette består dog af rapsolie. Total har tidligere oplyst, at selskabet efter dialog med kommune og Energistyrelsen mente, at der var en 'fælles forståelse' for, at stoffet kunne bruges.
Den udlægning vækker dog ingen genklang hos Anders Brandt Sørensen.
- Den eneste aftale vi har med Total, er den VVM-redegørelse, siger han.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.