dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Motorvejsknudepunktet ved Taulov, hvor E20 og E45 mødes. Foto: Anita Graversen, Polfoto.

Travl, våd juleweekend for Beredskabsstyrelsen

Oversvømmelser og trafikproblemer flere steder på grund af regnvejr
28. DEC 2015 6.48

Regnvejret gjorde weekenden travl for Beredskabsstyrelsen, der havde næsten alle pumper på arbejde. Det drejede sig om 28 store pumper, der kan flytte 6200 liter vand i minuttet, samt 45 mindre pumper, der kan flytte 2400 liter vand i minuttet. Derudover var tre store og fire mindre pumper fra Bornholm flyttet til Sjælland for at stå klar, hvis der skulle opstå behov.

I løbet af søndagen var der indsat 130 værnepligtige, frivillige og befalingsmænd samt 50 køretøjer og pumpemateriel med en samlet pumpekapacitet på 280.000 liter vand i minuttet.

Travlheden skyldtes, at Danmark lørdag og søndag blev ramt af store mængder regn, der gav oversvømmelser og trafikproblemer flere steder. Det er langt fra første gang i år, at Beredskabsstyrelsen har måttet reagere på store, pludselige vandmængder.

- Det bliver mere og mere. Der kommer nok ikke mere vand samlet, men det kommer over kortere perioder, siger operativ talsmand i Beredskabsstyrelsen Lars Schou til Ritzau.

Beredskabsstyrelsen har løbende udskiftet indsatspersonellet, der har været indsat fra alle styrelsens seks beredskabscentre under ledelse af de lokale kommunale brandvæsener. Mandag morgen er der fortsat indsat 85 mand for at pumpe vand væk på lokationer i Aabenraa, Kolding, Sønderborg, Bogense, Otterup og Skanderborg

Infrastrukturen skal tilpasses
De store mængder regn risikerer på sigt at at skade landets infrastruktur, mener branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører.

- Jeg synes, det taler for sig selv, når vi ser motorveje blive spærret af for trafik, fordi der ligger vand på vejene. Og det er ikke bare nogle små biveje, der er tale om, men vores helt overordnede infrastruktur. Det viser, at vi er nødt til at gøre noget, så vi undgår de situationer fremadrettet, siger Niels Nielsen.

Han opfordrer kommunerne til at se en ekstra gang på deres klimatilpasningsplaner.

Vandmængderne aktualiserer opmærksomheden på, om kystnære anlægsprojekter er økonomisk sikret mod oversvømmelser, og dermed hvor vanskelige de vil være at få finansieret .

Finansieringsrisiko for kystnære projekter
Flere af de projekter, der for nylig fik dispensation til at kunne opføres på kystnære placeringer, ligger så udsat, at de ikke kan være sikre på at være dækket af stormflodsordningen. Dermed risikerer de vanskeligheder med at kunne finde investorer, skriver Finans.

Erhvervs- og Vækstministeriet oplyser til Jyllands-Posten, at det har meddelt kommunerne, at de skal være opmærksomme på, at projekterne ikke automatisk er dækket af stormflodsordningen.

Ringkøbing-Skjern Kommune oplyser, at dens projekt er dækket af stormflodsordningen, mens Norddjurs, Varde og Sønderborg kommuner oplyser, at en del af deres projekter ikke vil være dækket, og en del vil være dækket. De seks resterende af de ti kommuner har endnu ikke afklaret, om deres projekter er dækket, viser en rundringning foretaget af Finans.

mk

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/travl-vaad-juleweekend-for-beredskabsstyrelsen

GDPR