
Tre ud af fire kommuner har indført tiltag til at begrænse udledningen af gummigranulat fra kommunens kunstgræsbaner, viser en rundspørge foretaget af Momentum.
92 pct. af banerne er 3. generations kunstgræsbaner, hvor man strør granulat ud på banen, og der er i næsten alle banerne tale om en form for gummigranulat. Rundspørgen viser også, at 76 pct. af kommunerne har indført tiltag for at reducere udledningen af granulat, yderligere 6 pct. er i gang, og 8 pct. overvejer at indføre tiltag.
Helt konkret kan det være at have koste ved banerne, som spillerne kan børste deres støvler af med, bander, forhøjede kanter eller en fast belægning rundt om banen eller en opslagsplads til afryddet sne fra banerne, så man kan indsamle og genbruge granulatet, når sneen er smeltet.
Spillerne børster sko eller skifter støvler og sokker
Af de kommuner, der har indført tiltag, har to tredjedele lavet en sådan opslagsplads, over halvdelen har stillet koste ved banerne, og lige over en tredjedel har sørget for bander eller forhøjede kanter. Den faste belægning findes i 83 pct. af kommunerne.
En af de kommuner, der gennem flere år har anlagt kunstgræsbaner og arbejdet med at mindske udledningen af gummigranulat, er Silkeborg:
- Der er en potentiel miljøpåvirkning, som vi arbejder med at modvirke bedst muligt. Blandt andet ved at bygge en væg eller en bred passage hele vejen rundt om banen og lave sneopsamlingsplads, så granulatet ikke kommer væk fra baneområdet. Helt lavpraktisk beder vi spillerne om at børste sig af, inden de forlader banen, og laver riste til at opsamle granulaterne, siger Alf Christensen, idrætsinspektør i Silkeborg Kommune.
Herudover har en fjerdedel af kommunerne i rundspørgen lavet riste ved udgangen fra banen, hvor spillerne skal skifte støvler og sokker, mens kun få har lavet riste i afløbsrender og granulatfælder i afløbene fra omklædningsrummene.
eo
Læs mere hos Momentum.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.