
På den ene side er turister en god ting. De bor på hoteller, spiser på restauranter og caféer, besøger museer, oplevelsessteder og bidrager økonomisk til det lokale erhvervsliv.
På den anden side slider de mange ekstra mennesker i de populære turistbyer på de offentlige områder. Når slidte brosten, huller i vejene og udtjente bænke og parkområder skal vedligeholdes, hænger kommunerne på regningen.
Derfor ønsker flere byrødder fra kommuner med populære turistdestinationer, at der indføres en turistskat. Det skriver DR. Inspireret af et tiltag i Norge, hvor Stortinget - den norske pendant til Folketinget - har vedtaget, at kommuner med mange turister fremover kan kræve en overnatningsafgift på tre procent fra de besøgende.
- Man kalder det besøgsbidrag, og det er målrettet kommuner, der er udsat for massivt tryk. For vores vedkommende på Fanø synes jeg, at noget, der ligner en tier per overnatning, er rimeligt. Det vil give ni millioner ekstra i vores kommunekasse, siger Christian Lorenzen, gruppeformand for De Konservative på Fanø.
Minister har sagt nej
I foråret sidste år afviste Folketinget at indføre en turistskat i Danmark. Efterfølgende forsøgte Københavns Kommune med et brev til regeringen, at ændre den holdning.
Inspireret af flere andre europæiske storbyer ønskede et rødt flertal i Københavns borgerrepræsentation, at der bliver indført en turismeafgift i Hovedstaden.
I efteråret sidste år kom et svar fra Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter, til politikerne i København. Svaret var et klart og tydeligt nej, med henvisning til at omkring 40 pct. af de overnattende gæster i København ifølge tal fra Visit Denmark er danskere.
- Jeg kommer ikke til at give et flertal i Københavns Kommune lov til at lave en skat på almindelige danskere, der vil besøge deres egen hovedstad, siger ministeren.
Selv om en turismeskat blev målrettet udenlandske turister og fritog de danske, ville ministeren ikke være interesseret.
- De udenlandske turister bidrager økonomisk til hovedstaden, og vi bruger mange penge på at tiltrække dem, sagde Morten Dahlin, som dog synes det er forståeligt, at der kan være udfordringer under spidsbelastning i sommerens højsæson.
Nej til Verdensarvsliste
I andre kommuner forsøger man at afværge en stigning i antallet af turister. Det er specifikt Dragør og Frederikshavn Kommuner, som har trukket deres ansøgninger til Unescos Verdensarvsliste tilbage.
- I starten af denne valgperiode har vi taget en aktiv politisk beslutning om, at vi ikke ønsker udpegning, fortæller Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup (K) til DR og forklarer med, at man fra kommunens side mangler et overblik over hvad det vil koste.
- Det var også bekymringen, når man så på andre steder i Europa, der er kommet på verdensarvslisten, at hvis der kommer et kæmpe rend af turister, hvordan håndterer man det som kommune?, fortsætter borgmesteren.
I denne uge er Møns Klint blevet udtaget til Unescos Verdensarvsliste. Noget, der har bragt jubel og tårer i øjenkrogen hos flere i Vordingborg Kommune. Her er forventningen, at udpegningen vil føre en stigning i antallet af turister med sig.
Samtidig er Vordingborg Kommune nu forpligtet til at passe på området, og Unesco vil fremover føre tilsyn med stedet for at sikre, at Møns Klint fortsat vil leve op til kravene til verdensarvslisten.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.