
Seks Uber-chauffører er blevet dømt for at bryde taxaloven og er blevet idømt bøder på mellem 2000 og 6000 kr. Det oplyser Københavns Byret.
Anklagen har været, at de har drevet ulovlig taxakørsel via Ubers app, der gør det muligt at samle passagerer op mod betaling.
Uber har påstået, at det slet ikke er tale om taxikørsel. Der er tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed og kan hyres til en tur, hvor chauffør og passagerer efterfølgende deler omkostningerne.
Men anklager Elisabeth Boserup har i retten argumenteret for, at Uber-køreture er for dyre til at være samkørsel.
200.000 brugere
En bruger betaler ni kr. per kilometer, 2,5 kr. per minut og et basisgebyr på 20 kr. Desuden hæves priserne i belastede perioder. Det understreger, at målet er, at Uber-chaufføren skal tjene penge, mener hun. Og retten har altså været enig.
Sagerne er blevet fulgt med stor interesse af medier, fagbevægelse og i særdeleshed af taxabranchen, som anklager Uber for at stjæle dens kunder.
Uber har 200.000 registrerede brugere i Danmark. Ifølge Uber er omkring 1000 chauffører aktive hver uge, men antallet af registrerede chauffører er 2000.
3F ser frem til ny retssag
Dagens afgørelse vækker glæde hos gruppeformand for Transportgruppen i 3F Jan Villadsen. Samtidig ser han frem til endnu en retssag om Uber. Det handler om en sag om medvirkeransvar efter straffeloven, skriver Fagbladet 3F.
- Sagen er ikke bare vigtig for de chauffører, der er blevet lokket ind i Ubers forretningsmodel. Også selve Uber kan nu vente en retssag. Den handler om medvirken til overtrædelse af taxilovgivningen. Medvirkeransvar er en alvorlig sag, hvor det er straffeloven, der er taget i brug. Det er Uber, der er den egentlige ansvarlige i sagerne, siger Jan Villadsen.
Justitsminister Søren Pind (V) varslede 31. marts 2016 en sag om medvirkeransvar mod Uber. Det skete på et samrådsmøde i Folketingets Transport- og Bygningsudvalg.
Efter afgørelsen fredag forventer Jan Villadsen nu, at myndighederne i Danmark skruer op for kontrollen og op for bødetaxameteret mod ulovlige Uber-chauffører, indtil Ubers formidling af ulovlig piratkørsel i Danmark stopper.
Ritzau + dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.