
ESBJERG: Et af Danmarks unikke fugle- og naturområder får nyt formidlingscenter i høj klasse, når det totalrenoverede Vadehavscentret er klar til åbning 2. februar.
Centret sydvest for Ribe er bygget og udvidet markant af arkitekt Dorte Mandrup. Det er sket med inspiration fra den lokale bygningshistorie, men udført i en ultramoderne stil, hvor centret med strå på både tag og facade nærmest vokser op af jorden.
Vadehavet blev i 2010 udpeget som dansk nationalpark. I 2014 fulgte så æren som Unesco Verdensnaturarv.
Et af verdens vigtigste vådområder
Medlemskabet til den eksklusive klub, som der kun er omkring 200 af på hele kloden, herunder Grand Canyon og Galápagosøerne, har smittet af på den internationale interesse for Vadehavet.
- Vadehavscentret er jo ikke bare porten til verdensarven, det er også velkomstport til både det nationale og internationale publikum. Vadehavet er jo med på top fem over verdens vigtigste vådområder, siger den mangeårige leder af Vadehavscentret, Klaus Melbye.
- Netop de talrige trækfugle - 15 millioner hvert år - er hovedårsagen til udpegningen. Når vores gæster oplever Vadehavets kæmpesværme i installationen 'Den digitale ornitologi', vil de stå tilbage med en uforglemmelig oplevelse, lover han.
Tæt på trækfugle
I den ny faste udstilling 'Vadehavets trækfugle' formidles Vadehavets natur og landskab gennem trækfuglene. Ideen er at bringe de besøgende ind i Vadehavets verden og følge fuglenes træk. Nogle af dem trækker hen over 30 lande på deres vej.
- Fuglene er jo flygtige og ikke lette at formidle. Men dygtige folk har med brug af moderne teknologi skabt en udstilling, hvor man både kan opleve at være midt i flokken af fugle på træk og samtidig helt fysisk komme tæt på fuglene og de dyr, de lever af, siger Melbye.
Processen med at skabe det nye Vadehavscenter til godt 64 mio. kr. har stået på siden 2007. Det er realiseret med økonomisk støtte fra Esbjerg Kommune, en række store fonde og foreninger.
Udstillingerne åbnes for offentligheden 3. februar.
Fakta:
- Vadehavscentret har siden 1996 formidlet viden om Vadehavet og ikke mindst den centrale rolle, som det flade, våde område spiller for klodens fugletræk.
- Efter langvarig lokal modstand lykkedes det i 2010 at få området udpeget som nationalpark.
- Men endnu vigtigere var det, at Vadehavet i 2014 fik det eftertragtede stempel som enestående Unesco Verdensnaturarv. I en prestigefyldt klub med kun cirka 200 steder på kloden.
Om det nye totalrenoverede og stærkt udvidede Vadehavscenter:
- Projektet har været undervejs siden 2007 og kostet godt 64 mio. kr.
- Museet er udvidet fra 1140 til 2800 kvadratmeter.
- Udstillingsarealet øges fra 300 til 1000 kvadratmeter.
- Håbet er omkring 45.000 gæster om året.
- Pengene kommer især fra Esbjerg Kommune og fonde som Realdania, A.P. Møller Fonden, Arbejdsmarkedets Feriefond, Friluftstsrådet, Louis Petersens Legat og Augustinus Fonden.
Kilder: Realdania, Vadehavscentret.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.