
Ifølge regeringsaftalen skal landets 87 beredskaber omdannes til ca. 20 inden 2016. Derfor har landets kommuner travlt med at finde ud af, hvordan det skal løses. På Midtsjælland er de fire kommuner Ringsted, Næstved, Faxe og Vordinborg i dialog og proces om sammenlægning.
I Ringsted vedtog man i denne uge på byrådsmødet at konvertere de to stillinger, som viceberedskabschef Jan Bærtelsen og beredskabsinspektør Michael Lohse besidder, fra fuldtidsindsatsledere og ned til deltidsindsatsledere.
De har begge i deres skriftlige indsigelser til de spareforslag, som er en del af budgetforliget mellem syv af byrådets otte partier, sagt:
'Det vil uden tvivl medføre en ringere service og sikkerhed i Ringsted. Desuden vil al forebyggelsesarbejde forsvinde, hvilket er i direkte strid med de strømninger, der er på landsplan om øget robusthed.'
De er begge frustrerede over, at hverken politikere eller den kommunale administration har fortalt dem, at deres stillinger står til nedlæggelse i et oplæg til et spareforslag for brandvæsenet. De læste det selv, da de studerede bilagene til økonomiudvalgets dagsorden samt fra artikler i det lokale dagblad.
- Der har på intet tidspunkt været nogen form for dialog med os fra kommunens side. Det er meget ubehageligt at få det at vide på den måde. Det er jo vores fremtid, vi har læst om i avisen, sagde viceberedskabschef Jan Bærtelsen til Dagbladet Ringsted.
Ikke et problem
Borgmester i Ringsted, Henrik Hvidesten (V), mener ikke det er et problem, at de to chefer ifølge dem selv har skullet høre om deres nedgraderinger ved at læse avisen og bilagene til byrådets dagsorden:
- Forslaget til ændringer i beredskabet har været kendt siden foråret 2014. Det kan man f.eks. konstatere ved, at de to berørte indsatsledere har indgivet et konkret høringssvar. Det er således en misforståelse, når Dagbladet Ringsted skriver, at de to berørte ansatte først fik kendskab til forslaget på et møde med deltagelse af kommunaldirektøren og undertegnede.
Henrik Hvidesten pointerer, at mødet var et fyraftensmøde på brandstationen, der havde været planlagt længe, og at mødet handlede om sammenlægning af beredskaber.
- På given foranledning svarede vi naturligvis også på spørgsmål vedr. budgetaftalen, men mødets anledning var altså sammenlægningen af beredskaber, siger han.
Fra fire til én
Når fire beredskaber skal blive til et, vil det uden tvivl medføre stordriftsfordele, men også ændret service og ulemper for de berørte borgere.
- Jeg har fokus på, at det operative beredskab fungerer optimalt, og det, er jeg sikker på, fortsat vil være tilfældet efter ændringen vedr. de to indsatsledere. Der vil jo fortsat være indsatsledere, men de vil - i lighed med de øvrige brandfolk - fremover alene være ansat på deltid, fastslår Henrik Hvidesten.
Denne model kender man fra andre kommuner.
- Bl.a. fra Faxe, som vi forventer, at vi fremover får fælles beredskab med. I det nye samarbejde vil der således være erfaringer med den type organisation, som vi nu indfører, siger Henrik Hvidesten
Løste sig selv
For de øvrige tre kommuner i en kommende beredskabssammenlægning, er det forskelligt, hvordan de forbereder sig til samarbejdet.
For Vordingborg Kommunes vedkommende løste problemet sig selv, ifølge udviklingsdirektør Jan Michelsen:
- Vores beredskabschef og viceberedskabschef sagde op for nogle måneder siden af forskellige årsager, og vi har så valgt ikke at genbesætte stillingerne. I stedet har vi så 'lånt' eller nærmere indkøbt Næstveds viceberedskabschef.
Jan Michelsen regner med, at sammenlægningen af beredskabet i de fire kommuner er på plads i april 2015.
I dialog og proces
I Faxe Kommune har man ikke noget stort beredskab sammenlignet med de tre øvrige kommuner, og man har ingen planer om at skære ned på personalet fra kommunens side.
I stedet lader man det være op til det nye, sammenlagte beredskab og organisation at finde ud af, om man vil skære ned på personalet.
Faxe har ikke ansat hverken beredskabschef eller viceberedskabschef, i stedet er det kommunaldirektøren og driftslederen, der beklæder de to stillinger, vel at mærke ulønnet.
I Næstved har man en fuld beredskabsmæssig ledelse, og også her har man i denne uge vedtaget at gå ind i samarbejdet med de tre øvrige kommuner om sammenlægning af beredskabet. Heller ikke i Næstved har man besluttet noget omkring personalet, men i både styregruppen og projektarbejdsgruppen for sammenlægningen, hvor der er repræsentanter fra de fire kommuner, er der lagt op til både dialog og proces omkring at få det bedste ud af en sammenlægning af de fire beredskaber, og det er også her, man bl.a. skal tage stilling til den fremtidige bemanding og personalesammensætning.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.