dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Stormen Egon har søndag kostet to sommerhuse på Nørlev Strand livet. René Schütze/Polfoto.

Utålmodige borgmestre venter på kystplan

Der er gået et år, siden syv limfjordsborgmestre første gang tog kontakt til ministerene for at få en kystplan, siden er vandet steget
12. JAN 2015 11.18

Egon har sluppet sit tag i landet, og selvom skaderne ikke er så voldsomme som frygtet, har frygten stadig taget i kommunerne langs Limfjordens kyster. I Lemvig er borgmester Erik Flyvholm (V) frustreret over, at der stadig ikke er truffet en beslutning, der forebygger yderligere vandstandsstignigner i fremtiden.

- Vi føler, vi bliver syltet. Det er voldsomme kræfter vi er oppe imod, men det er ikke en ny problemstilling, siger Erik Flyvholm til dknyt.

Allerede i januar 2014 tog han og seks andre borgmestre kontakt til miljøministeren for at få en afklaring. De vil vide, hvordan staten vil sikre kysten ved Limfjordens udmunding i Vesterhavet, så vandstanden ikke kommer til at stige så meget som frygtet.

Sjaskvådt skrækscenarie
Siden 2012, hvor Kystdirektoratet publicerede en rapport, har de syv borgmestre med frygt kunnet konstatere fremtidsudsigterne langs Limfjordens kyster: Stormflodsvandstanden vil stige med 60 cm. frem til 2060, og samfundsomkostningerne vil blive mindst 4 milliarder, fastslår rapporten.

- Det bekymrer os, at rapporten har konkluderet, at det bare bliver værre. Det eneste, vi har presset på for, er at finde ud af hvilken model, vi skal køre efter. Vi venter bare på en beslutning, siger Erik Flyvholm.

Og den bedste løsning, siger han, er allerede fundet i rapporten. Den går i al sin enkelhed ud på at forlænge høfde 59 ved Thyborøn, så der i fremtiden ikke kan presses lige så meget vand ind i Limfjorden under stormvejr. Det koster 1,7 mia. fastslår rapporten, og dermed vil det være en samfundsøkonomisk besparelse i forhold til skaderne ved fremtidige storme, påpeger borgmesteren.

Venter i frustration
Tilbage i november tog de syv borgmestre endnu en gang kontakt til miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Hendes svar var dog, at regeringen ville afvente en kystanalyse, som skal omfatte alle kyster. Den bliver efter sigende klar ved udgangen af 2015.

Så længe håber Erik Flyvholm dog ikke, at Lemvig og de øvrige Limfjordskommuner kommer til at vente på en afklaring. For så længe, der ikke er en beslutning fra staten, kan kommunerne dårlig beslutte, hvordan de skal sikre deres respektive kyster.
- Jeg håber, at billederne af folk, der bliver evakueret, og byer, der står under vand, giver grobund for at træffe en beslutning, siger han til dknyt.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/utaalmodige-borgmestre-venter-paa-kystplan

GDPR