
LEMVIG: Lemvigs viceborgmester og formand for Kommunernes Internationale Miljø Organisation (KIMO), Jørgen Nørby (V), står på kyststrækningen mellem Thorsminde og Thyborøn og kigger på et gammelt køleskab uden dør. Dét, sammen med 20-liters plastikdunke, lysstofrør, ballonrester og plastikstumper har havet skyllet ind over kysten, der for blot fire dage siden ellers var gjort helt ren og klar til badegæster.
- Der har været så meget blæst i weekenden, at vi nu kan starte forfra, konstaterer Jørgen Nørby (V), der i dag opholder sig på Høfde strand ved Fjaltring for i samarbejde med Holstebro og Lemvig kommuner og den danske afdeling af KIMO at sætte fokus på forurening af stranden, konsekvenserne for havmiljøet og for kommunerne, der har store udgifter til at holde strandene rene.
Staten tjener stygt
KIMOs beregninger fra 2008 viser, at det i gennemsnit koster vestkystkommunerne omkring en mio. kr. om året blot at komme af med affaldet fra strandene – dvs. at få det brændt. Hertil kommer udgifterne til selve oprydningen, der heller ikke er uden betydning, fortæller Jørgen Nørby til dknyt, og han pointerer, at Lemvig Kommune i denne stund har seks til otte mand på stranden for at rydde op.
Ifølge KIMO dumpes der hvert år omkring 20.000 ton affald i Nordsøen, og det er åbenlyst ikke kun lovligt organisk materiale, som skibene kaster overbord. KIMO arbejder bl.a. for, at Danmark og andre EU-lande vil gennemføre hårdere sanktioner mod miljøforbrydelserne.
Kommunerne langs Vesterhavet skal selv holde deres strande rene, medmindre der er tale om olie- eller paraffinforurening, som staten tager sig af.
Men KIMO mener ikke, at udgifterne bør ligge kommunalt, og Jørgen Nørby påpeger, at staten ligefrem lukrerer på kommunernes store udgifter.
- Vi betaler rundt regnet 1000 kr. pr. ton affald, vi skal have brændt og heraf tjener staten 500 kr. på afgifterne på forbrænding. Så staten tjener alt stygt på det her, siger Jørgen Nørby til dknyt.
Om KIMO:
KIMO er en sammenslutning af kystnære kommuner, hvis mål er at skabe et rent havmiljø i de nordlige have og rene kyster.
Organisationens medlemmer omfatter mere end 120 kommuner i Norge, Danmark, Sverige, Færøerne, Holland, Belgien, Storbritannien, Irland, Isle of Man, Tyskland, Polen, Rusland, Litauen, Letland og Estland.
Nationalt har KIMO Danmark 12 kommuner som medlemmer af organisationen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.