
I Danmark har vi nogle af verdens bedste forbrændingsanlæg til affald, men vi vil i fremtiden udsortere stadig flere værdifulde affaldsressourcer til genbrug og kun brænde det affald, der ikke kan genbruges. Vi skal samarbejde bredt om at bevare ressourcerne i affaldet i processer, hvor forbrænding og biologisk behandling indgår i synergier i et stadig mere intelligent affaldssystem.
Vestforbrænding har gennem ti år været medejer af biogasanlægget BioVækst nord for Holbæk. Dette anlæg kører problemfrit, også når det kildesorterede affald indeholder ting, som borgeren måske nok burde have sorteret fra - fra øl- og konservesdåser over plastflasker og -poser til gryder!
En af de mest vedholdende, kedelige affaldsmyter blandt danskerne er, at man ikke kan lave biogas og gødning af affald. Man synes at 'huske et eller andet om, at det ikke gik i Helsingør og i Århus'. Men det fungerer altså hos BioVækst i Holbæk.
Saft og kraft
BioVæksts anlæg bygger på Aikan-princippet, der er udviklet af en anden medejer, Solum A/S. Affaldet bliver kørt ind i store beton-'garager', efter en simpel, men effektiv, mekanisk frasortering af de værste fremmelegemer. Det nedbrydes ved at vande det med 'affaldssaft' fra biogastanken. Herved bliver de næringsstoffer trukket ud, som fodrer nogle metan-dannende bakterier i biogastanken, når saften pumpes tilbage.
Det er altså ikke affaldet, der bevæger sig i processen, men alene 'saften', og derved kan plast og metal ikke standse anlægget.
Restproduktet er kompost, der bruges i landbruget. Det er såre enkelt, men effektivt. Der er taget højde for, at kildesorteret affald ikke er (og næppe nogensinde bliver) helt rent organisk.
Mindre CO2 - fosfor bevares
Det er både miljø- og klimafordele ved at omdanne organisk affald til biogas og kompost end i brænde det:
• Organisk affald giver op til 10 gange mere pr. kg end gylle. Biogassen erstatter fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas og mindsker derved den samlede CO2-udledning
• Kompost bringer kulstof (C'et i 'CO2') tilbage til jorden
• Fosfor er uundværlig i al plantedyrkning, og det er bedre at give det tilbage til jorden gennem komposten end lade det gå tabt i en forbrænding
For Vestforbrænding er der ikke noget nyt i at arbejde med bioløsninger inden for rammerne af det eksisterende affaldssystem.
Ove E. Dalsgaard, Vestforbrændings bestyrelsesformand
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.