Langstrakte kyster og uberørt natur. Fællesskab og lokalt engagement. Velbevaret bygningsarv i unikke landsbyer, kystbyer og havne. Det er nogle af de kvaliteter, som danskerne forbinder med yderområderne. Det viser 'Agenda Y - Yderområdernes potentialer', en ny undersøgelse, som Realdanias kampagne Stedet Tæller har gennemført for at belyse danskernes syn på yderområdernes kvaliteter.
Gennem artikler af personer med viden, erfaring og mening om yderområder samt en række cases og en omfattende spørgeskemaundersøgelse stiller Agenda Y skarpt på de uudnyttede stedbundne potentialer i de danske yderområder.
Den danske erhvervsstruktur har over de seneste 50 år ændret sig radikalt. Udviklingen har bl.a. ført til en stor vandring fra land til by og givet udfordringer for de danske yderområder - både socialt og økonomisk. Nye strukturer og ændrede levemønstre fordrer, at der tages fat på uudnyttede muligheder og potentialer.
Publikationen Agenda Y er en del af Realdanias kampagne 'Stedet Tæller', der frem til 2016 sætter fokus på at udvikle yderområdernes stedbundne potentialer. Med kampagnen er der afsat 115 mio. kr. til at støtte udvalgte, fysiske projekter, der med udgangspunkt i yderområdernes særlige, lokale kvaliteter og potentialer kan være med til at styrke livskvaliteten lokalt.
Agenda Y peger på nogle af de unikke kvaliteter, der findes i yderområderne. Undersøgelsen fremhæver samtidig en række ressourcer, der kan udvikles og bruges som grundlag for at skabe bedre livskvalitet for både beboere og turister.
Danskerne foretrækker kysterne
Når danskerne skal pege på yderområdernes særlige kvaliteter, er det ikke mindst nærheden til uberørt natur og havet, som scorer højt. Fire ud af fem danskere fremhæver i Agenda Y-undersøgelsen yderområdernes naturskønne områder som en væsentlig kvalitet, og nærheden til naturen er en mere afgørende faktor end afstanden til arbejde for dem, der flytter til et yderområde.
I yderområderne er der flere frivillige ledere i foreningerne, og iværksætternes overlevelsesrate er højere end i resten af landet. Man tager fat og engagerer sig, både for fællesskabets skyld og for at kunne udleve egne ideer og drømme.
Agenda Y slår fast, at danskerne forbinder yderområderne med fællesskab og lokalt engagement. 60 pct. af de danskere, der enten bor i eller drømmer om at flytte til et yderområde, mener, at lokale sammenslutninger og fællesskaber har særligt gode kår her. Analysen peger på, at der er et uudnyttet potentiale i at bruge det stærke lokale engagement i en positiv fortælling om yderområderne og støtte op om små, lokale, selvgroede initiativer, som skaber lokal udvikling.
Yderområderne har historiske bymiljøer og bygninger
Også yderområdernes bygningsarv værdsættes højt af danskerne, som især fremhæver unikke bymiljøer og historiske bygninger som en kvalitet, der fortsat bør styrkes.
Over halvdelen – 56 pct. – peger på unikke bymiljøer som en særlig kvalitet ved yderområderne, mens 54 pct. fremhæver yderområdernes historiske bygninger. Og ikke mindst mener en tredjedel af danskerne, at der bør investeres i fornyelse og forskønnelse af udvalgte landsbyer, kystbyer og havne.
'Agenda Y – Yderområdernes potentialer' kan bestilles på [email protected] eller downloades på www.stedettaeller.dk
I kampagnen Stedet Tæller forstås yderområder som de kommuner, der enten er omfattet af den differentierede planlov, kategoriseret som yderkommuner i forhold til uddeling af landdistriktsmidler af Fødevareministeriet og/eller kategoriseret som yderområder og overgangsområder i forhold til EU's strukturfondsmidler. Desuden forstås alle ikke-brofaste øer som yderområder.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.