dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Aalborg skal forbedre tilsyn på eternitgrund

En ny redegørelse fra Miljøstyrelsen peger på, at administrationen og tilsynet med byggearbejder på eternitgrunden bør forbedres
17. MAJ 2013 11.00

AALBORG: Nu ligger Miljøstyrelsens redegørelse af eternitgrunden i Aalborg klar. Styrelsen, der på foranledning af miljøminister Ida Auken (SF) i april gik i gang med en grundig redegørelse af om de omfattende regler for håndtering af forurenet jord er overholdt, peger nu på en række forhold, der 'kunne være behandlet anderledes', samt en række anbefalinger til kommunens ageren fremadrettet.

Miljøstyrelsen konstaterer, at der mangler deklarationer (som anbefalet af embedslægen) for de steder, hvor asbestforurenet jord er blevet brugt. Det betyder, at det derfor kan være vanskeligt at identificere, hvor den forurenede jord ligger i fremtiden. Styrelsen anbefalder derfor, at Aalborg Kommune i samarbejde med grundejer sikrer, at disse deklarationer bliver udarbejdet.

Desuden skriver styrelsen, at kommunen endnu ikke har meddelt den nødvendige §8 tilladelse til den ændrede anvendelse af arealet med trappeanlægget til rekreativt område. Når et areal er kortlagt som forurenet eller muligt forurenet, som eternitgrunden er, skal der søges om tilladelse efter §8, hvis der for eksempel skal bygges noget nyt på en ejendom, eller hvis arealet skal bruges på en anden måde end først tiltænkt. Styrelsen opfordrer Aalborg til at uaarbejde den nødvendige tilladelse.

Slutteligt kritiserer Miljøstyrelsen Aalborg Kommune for ikke at have indhentet en udtalelse fra embedslægen konkret til trappeanlægget.

Dialog med embedslægen
Styrelsen anbefaler, at kommunen intensiverer tilsynet med trappeanlægget, hvilket Aalborg Kommune også har foreslået i sin redegørelse til Miljøstyrelsen. Det betyder blandt andet, at kommunen bliver underrettet, når der bliver kørt asbestforurenet jord til anlægget.

Aalborg Kommune har ifølge Miljøstyrelsen oplyst, at der vil blive taget initiativ til en fornyet risikovurdering af området. I den forbindelse er kommunen indgået i en fornyet dialog med embedslægen, og der er i april måned foretaget ca. 80 luftmålinger indendørs og på svalegang i byggeri på eternitgrunden. Miljøstyrelsen opfordrer kommunen til at indkalde til et møde med de relevante myndigheder, når den nye risikovurdering ligger klar.

På den såkaldte eternitgrund har Dansk Eternitfabrik A/S i perioden 1928-1987 fremstillet tag- og vægbeklædning på basis af cement, flyveaske og asbestfibre. Herefter brugte man cellulosefibre i produktionen i stedet for asbest. Produktionen ophørte i 2004 og den 64.000 kvadratmeter store grund blev solgt til et ejendomsselskab, der er i gang med at bygge boliger og bygninger til kontorer og detailhandel på grunden.

Læs hele Miljøstyrelsens redegørelse her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/aalborg-skal-forbedre-tilsyn-paa-eternitgrund

GDPR