
AARHUS: Manglende indberetning til BBR og associerede fejl har ifølge et skøn kostet Aarhus ca. 15 mio. kr. pr. år, der har været problemer med registreringen. Den manglende registrering står heraf for ca. ca. 13 mio. kr. og andre fejl, som er relateret til byggesagssystemet for de resterende ca. 2 mio. kr. Det oplyser Teknik- og miljøforvaltningen. Men her kan man ikke oplyse noget om, hvor længe problemet har stået på.
Man ved, at KMD, som havde fået til opgave at komme med et overblik over problemet, har undersøgt den manglende registrering for 2012 og 2013. Det er ikke Teknik og Miljøs forventning, at den manglende registrering kun er sket ét år. Er der tale om to-tre år, vil beløbet, Aarhus kunne have fået penge ind gennem både ejendomsskat, dækningsbidrag og udligningstilskud, som udregnes på baggrund af BBR-oplysningerne, være to-tre gange højere. Men da kommunen i hundredvis af tilfælde ikke har opdateret registret med nye bygninger, ser det ud som om, de ikke er blevet bygget, og dermed har det ikke været muligt at opkræve skat af dem.
Hos Teknik- og Miljøforvaltningen vil man ikke regne nærmere på, hvor mange år, det drejer sig om. Skulle forvaltningen det, ville der være tale om at efterforske hver eneste af flere tusinde byggesager individuelt. I nogle tilfælde ved at kontakte borgere og virksomheder, for at rekonstruere en ejendoms historie, oplyser forvaltningen.
KMD har oplyst, at i alt 35 kommuner har bedt om hjælp til at indberette til BBR-registret og sørge for at få indtægterne i hus.
Byrådet manglede oplysning
I byrådet har man til ikke følt sig ordentligt informeret af hverken borgmesterens afdeling og teknik- og miljøforvaltningen, da man her har været bevidst om, at alt ikke var, som det skulle være, uden at informere byrådet.
På byrådsmødet onsdag 17. december blev fejlen erkendt af borgmester Jacob Bundsgaard (S), teknikrådmand Kristian Würtz (S) og tidligere rådmand for samme område Bünyamin Simsek (V). De erkendte også, at det var en fejl, at byrådet ikke var informeret om sagen.
7. januar oplyste rådmand Kristian Würtz, at teknik og miljø fremover vil have ekstra fokus på, at byrådet orienteres i sagen. Samtidigt redegjorde han for, hvordan der - dog uden byrådets vidende - var blevet handlet i forvaltningen.
PErsonaleforhold skal ikke behandles gennem medierne
Som en del af byrådsmedlemmernes kommentarer til rådmandens redegørelse tog Bünyamin Simsek - nu rådmand for børn og unge - ordet, og gjorde sine byrådskolleger opmærksom på, at personalemæssige forhold gerne skal håndteres ordentligt, for at henvise til at en stribe af politikerne har været i medierne for at kommentere på en navngiven embedsmands håndtering af sagen og oplysning af byrådet:
- I vores iver efter at forfølge noget, som er gjort forkert, skal vi passe på ikke at gøre noget forkert i andre sager. Der er nogle ordførere, som meget fint forholder sig til sagen og personaleforhold. Men jeg vil appelere til, at med hensyn til det personalepolitiske ansvar har vi som byråd et ansvar for at informere den pågældende ansatte, før man går i medierne med en kritik af en navngiven ansat.
Desuden:
- Jeg tror ikke på, at der er en medarbejder i Aarhus kommune, som har en iver efter at dække over noget. Jeg tror på, at vi har nogle medarbejdere som kan begå fejl. Vi skal passe på som byråd, hvad det er vi vil være kendt for ud ad til - hvordan vi behandler vores medarbejderes. Den slags sager skal håndteres personalepolitisk og ikke gennem medierne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.