
ESBJERG: Tonsvis af forurenet sand bliver nu fjernet fra havnebassinet i Esbjerg Havn til gavn for både miljøet og havnen. Det er resultatet af, at Miljøministeriet, Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn er blevet enige om en aftale om en samlet plan for oprensningen af forureningen i havnen, lyder det fra ministeriet.
Over tid bliver der med tidevandet ført sand ind i Esbjerg Havn. Tilbage i 2007 overgik forpligtigelsen til at rense sandet op til staten. Siden er der arbejdet på at finde en miljømæssig og økonomisk holdbar løsning i forhold til at få fjernet den del af sandet, som er blevet forurenet i havnen.
Med den aftale, der nu er enighed om, betaler staten omkring 260 mio. kr. for at få fjernet det forurenede sand. Parterne forpligter sig samtidig til at sikre en ren havn i 2025, og som led heri sikrer Esbjerg Kommune et effektivt tilsyn med virksomhederne i havnen.
- Med aftalen slipper vi af med det forurenede sand på en miljømæssig sikker måde, og samtidig genanvender vi en stor del af sandet i stedet for at smide det på lossepladsen. Det er en god løsning for miljøet, men det er samtidig også til gavn for udvidelsen af Esbjerg Havn, der får nye arealer til at leje ud til virksomheder, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).
Aftalen håndterer oprensningen af forurenet materiale fra Esbjerg Havn de næste 10 år, hvorefter havnen skal være ren. Udgiften til løsningen er omkring 260 mio. kroner, og de første 65 mio. kroner er afsat på finansloven for 2015, mens resten af pengene forventes afsat på finansloven for 2016.
Kystdirektoratet, der er en del af Miljøministeriet, skal nu sammen med Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune i gang med at ansøge om de nødvendige tilladelser, ligesom der skal foretages en række miljøvurderinger af løsningen.
Arbejdet med oprensningen af havnen forventes at kunne begynde i 2015.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.