dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Bjørnsholm Bugt ved Ertebølle. (Foto: Søren Schnoor, Polfoto)

Borgmestre drømmer om råderet over kyster

I mange kommuner ser man frem til en liberaliseret planlov. Men en ekspert advarer: Den enkelte kommune kan ikke tage hensyn til helheden. Det kan kun staten

Sommerhuse tættere på kysten, oplevelsescentre og campingpladser i luksusklasse.

Den nye regering vil lempe planloven, og det vækker glæde i landets kommuner. Mange borgmestre håber, at de nu får friere rammer til at udvikle deres lokalområde til gavn for turismen.

- Vi har længe skreget på lempelser i planloven, især omkring vores kyststrækninger. Derfor er det et aktiv for os, hvis vi får større råderet, siger borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) til Ritzau.

Han henviser til, at planloven eksempelvis har forhindret en campingplads i Bandholm i at udvide, ligesom Naturstyrelsen med henvisning til strandbeskyttelseslinjen har sagt nej til et feriehotel ved Hestehovedet nær Nakskov.

- Det er jo ikke fordi, vi vil plastre vores natur og kyster til med det ene store badehotel efter det andet. Men jeg håber, at vi nu får en balance, der giver mening, siger borgmesteren.

Skal man tro erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), har Holger Schou Rasmussen og de øvrige borgmestre, Ritzau har talt med, grund til optimisme. For den ny minister ser det som en af sine vigtigste opgaver at smidiggøre planloven, erklærede han mandag.

Både beskytte og benytte
Ifølge hans partifælle i Jammerbugt, borgmester Mogens Gade (V), handler det om både at beskytte og benytte naturen.

- Men sådan som reglerne er i dag, er det utrolig svært at benytte naturen. Vi er nede i nogle detaljer, hvor vi får nej til at ændre vinduet i en toiletbygning til at vende mod øst i stedet for vest, siger han.

Kommunen har 55 kilometer kystlinje langs Vesterhavet og 35 kilometer langs Limfjorden. Og den attraktion skal der passes godt på.

- Vi er om nogen interesserede i at beskytte vores enestående natur. Men er der investorer, der vil bygge i pagt med den, så skal det ikke være sådan, at vi inden for kystlinjen overhovedet ingenting kan, siger Mogens Gade.

Også Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (S), efterlyser større kommunalt spillerum blandt andet til gavn for småøerne. For eksempel har Drejø i flere år forgæves søgt om tilladelse til at opføre et overnatningssted til turister.

- Men det forhindrer strandbeskyttelseslinjen. Vi taler ikke om hotel, men måske et vandrehjem eller et refugium, siger han.

Skræmmende
Jørgen Primdahl, professor i planlægning ved Københavns Universitet, forstår udmærket borgmestrenes ønsker, men finder regeringsgrundlagets formuleringer skræmmende.

- Kommunerne får hele ansvaret for at give tilladelser, og man vil fra projekt til projekt tage stilling til, om det er bæredygtigt. Det lyder jo fint, men er meget bekymrende, for man kan ikke i en enkeltsagsbehandling vurdere de akkumulerede effekter. Helheden forsvinder, hvis man ikke har regler for kystzonebeskyttelsen, siger han.

Han er enig i, at borgmestre kan tage ansvar for deres egen kommune.

- Men kommuner kan ikke tage overordnede hensyn, så man vil komme ud i et kapløb mellem dem om at udbyde attraktive grunde til velstående borgere.

Jørgen Primdahl opfatter udspillet som symbolpolitik.

- Man vil vise, at man gør noget for landdistrikterne, og så er man i øvrigt mod plansystemet. Og så udnytter man dette til at slå to fluer med ét smæk, siger han.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/borgmestre-droemmer-om-raaderet-over-kyster

GDPR