

SVENDBORG: Tilbage i 2006 fik garveri-firmaet Scan-Hide en ganske lukrativ afgifts-aftale med den lille Egebjerg Kommune: Firmaet, der er storforbruger af vand, fik fastlåst sin månedlige udgift til vandafgift på 30.000 kr. frem til 2017.
Efter Egebjerg i 2007 blev en del af Svendborg Kommune, kom aftalen for en dag. Den viste sig at være en dyr affære for borgerne, og advokatfirmaet Lett vurderede at aftalen var ulovlig på flere punkter.
Scan-Hide, der er en del af Danish Crown-koncernen, holdt sig til aftalen, som de havde indgået med de to topfolk fra Egebjerg: Daværende borgmester Mogens Johansen (S) samt daværende kommunaldirektør Søren Stensbo-Schmidt. Firmaet ville sagsøge de to, hvis aftalen blev underkendt.
Og den blev den - både kendt ulovlig og annulleret af Statsforvaltningen.
OK at tyvedoble afgiften
I april 2010 besluttede Svendborg Byråd besluttede så at hæve garveriets regning på rensning af spildevand til et beløb, der mere svarer til kommunens udgift - 700.000 kr. om måneden. Og i september 2012 fik kommunen statsforvaltningens blå stempel til på den måde at kunne tyvedoble afgiften: Fra tidligere under 0,4 mio. kr. årligt til op mod 8,4 mio. kr. Det beløb blev dog ikke fastlåst, men styret af den reelle udgift til rensningen.
'Statsforvaltningen finder, at Svendborg Kommune har handlet i overensstemmelse med lovgivningen ved at indføre særbidrag for særligt forurenet spildevand uden hensyn til tidligere indgåede privatretlige aftaler herom.' Sådan hed det, og i Svendborg kunne man glæde sig over, at 'forureneren betaler'.
Det nyeste kapitel er nu, at Statsforvaltningen slår fast, at de to ansvarlige topfolk for den oprindelige - ulovlige - aftale fra 2006 ikke kan stilles personligt til ansvar, skriver Fyns Amts Avis.
Dermed betragtes sagen på borgmesterkontoret som værende lukket, siger Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann (V) til avisen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.