
Urimelig kritik.
Sådan kalder klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) kritikken fra Varde, hvor Plan- og Teknikformand Preben Hauge-Friis (V) langer ud efter den ny solcelle-bekendtgørelse.
Om få dage - 31. marts fra kl. 7 - kan landets kommuner ifølge bekendtgørelsen ansøge om at få del i en pulje på 20 MW til opsætning af solceller. Ordningen fritager kommunerne, der får del i puljen, fra at oprette eget energiselskab med solcelleanlæggene.
Men staten er med til at underminere idéen bag solenergi for kommunerne, mener Friis-Hauge, når kommuner, der ikke får del i puljen, skal oprette et selskab for solcelleanlæggene. 'Alene bureaukratiet omkring den registrering vil bremse opsætningen af nye solcelleanlæg i kommunerne,' mener teknik-formanden.
Hertil kommer, at kommunerne skal betale 40 til 60 pct. i afgift til staten af besparelserne på de kommunale energiregninger.
Men ministeren har ikke meget til overs for kritikken.
- Jeg tænker, det er en urimelig kritik, når kommunerne mener, vi tager fra dem. Puljen er oprettet - i øvrigt med støtte fra Venstre - og er en god forretning, fordi indtjeningen fra solcelledriften går til dem og ikke til staten. Så jeg synes, Friis-Hauge ser meget snævert på sagen, siger Rasmus Helveg Petersen.
Belært af solcelle-boom
Alle Folketingets partier - undtaget Liberal Alliance - indgik i sommeren 2013 energiforliget med solcelle-bekendtgørelsen som en del af aftalen.
Det skete i erkendelse af de seneste par års kolossale interesse hos både private borgere og offentlige virksomheder for at opsætte solcelleanlæg, hvor kommunernes udbygning af solcelleanlæg er med til at give et tab i statens elafgift-indtægter.
I stedet blev aftalen at sænke afregningensprisen for el fra solceller i 10 år og samtidig oprette den nuværende pulje som en slags 'kontrolleret frihjul' for kommunernes anlæg af solceller. En fair løsning, mener også Socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel.
- Det er et udtryk for, at man skal udbygge med solceller, men vi har lært, at hvis vi ikke har styringen med det, løber udgifterne løbsk. Vi gør rigtig meget for at skabe gode vilkår for den grønne energi, men udviklingen tog for meget fart, og den skal ikke være større, end vi har råd til, siger han og påpeger, at kommunernes afgift til staten ikke er opfundet til lejligheden.
- Kommunerne vil altid selv have mere i tilskud. Jeg har respekt for, at kommunerne har ambitioner om at sikre grøn energi, og hvis de ønsker at satse på det, skal de endelig gøre det. Men vi skal også sikre økonomien bag, siger Jens Joel.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.