
Rundt omkring i landet forholder byrådspolitikerne sig mere og mere aktivt til, hvilke selskaber kommunerne investerer i. Det fortæller Katrine Ehnhuus, der er tovholder på kampagnen AnvarligKommune, som græsrodsorganisationen Klimabevægelsen i Danmark står bag.
- Mange kommuner viser stor interesse for grønne investeringer. Samtidig er det vores indtryk, at en del har investeringer i statsobligationer og realkreditobligationer og dermed ikke i den fossile sektor, så de ryger med det samme på den grønne liste, siger Katrine Ehnhuus til dk-teknik.
AnvarligKommune er et initiativ, der arbejder på at få de danske kommuner til at sælge deres investeringer i kul-, olie- og gasselskaber fra. Det vil sige investeringer i selskaber, som optræder på den internationale Carbon Underground 200-liste, som rummer verdens største fossile energiselskaber.
Signalpolitik
I en rundspørge har AnsvarligKommune-projektet bedt kommunerne farvekode deres investeringspolitik som enten grøn, grå eller sort. Indtil videre har blot en tredjedel af kommunerne svaret på undersøgelsen – muligvis de mest klimavisionære – for 'det tegner grønt’, fortæller Katrine Ehnhuus.
Blandt de seneste meldinger er, at økonomiudvalget i Odense har klimavenlige investeringer på dagsordenen, når udvalget mødes sidst på måneden.
- Vi har haft den udfordring, at markedet ikke har kunne tilbyde os helt det, som vi gerne vil have. De investeringsmuligheder, som er blevet skruet sammen til os, er stadig ikke 100 procent fossilfri, men mit ønske er, at vi nu træffer en principiel beslutning om, hvilken vej vi vil, så vi signalerer det klart til vores finansielle institutter, siger borgmester Anker Boye (S) til dk-teknik.
Ukendte obligationer
I Fredensborg har forvaltningen efter politisk ønske bedt kommunens to kapitalforvaltere undersøge, om der er virksomheder fra Carbon-200 listen i Fredensborgs portefølje. Mens den ene kapitalforvalter kan afvise sorte investeringer, har den anden ikke adgang til synderegisteret og kan derfor ikke udelukke, at kommunen har sorte virksomhedsobligationer.
Fremadrettet er intentionen, at der i løbet af 2016 – og senest ved næste udbud – ligger et forslag fra administrationen til, hvordan kommunen kan sikre sig en klimavenlig investeringsinstruks, og hvad den i givet fald vil betyde for det forventede afkast, skriver økonomidirektør i Fredensborg Mads Toftegaard Madsen i en mail til dk-teknik.
Også Aarhus Byråd har sat økonomiforvaltningen på en lignende opgave.
Hovedstaden divester
Derudover meddelte Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i slutningen af januar, at kommunen tilslutter sig den internationale divestment-kampagne om at afhænde aktier i den fossile sektor. Hovedstadens formue forvaltes af kommunens egen investeringsforening, der har placeret 6,9 mia. kr. i aktier, erhvervsobligationer og realkreditobligationer. Konstruktionen med egen investeringsforening betyder, at København kan løfte bestemte aktier og erhvervsobligationer ud af de bankdrevne investeringsforeninger og i stedet placere værdipapirerne direkte i sin egen, skrev Information i januar.
Endelig er der Roskilde, der som første danske kommune i oktober sidste år vedtog at droppe samtlige investeringer i kul, olie og gas, og som sammen med Nordea, der styrer Roskildes investeringer, nu forsøger at finde en model for en sådan investeringsstrategi.
Selvom grønne investeringsønsker vinder frem i byrådene, kunne Kommunen i december fortælle, at bankerne endnu ikke tilbyder investeringsforeninger, der udelukker sorte energiselskaber, hvilket i praksis gør det svært at indfri de grønne visioner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.