dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Grønt lys for elge i nordsjællandsk naturpark
Elge er ikke noget sjældent syn i den svenske natur, og snart vil der også blive sat elge ud i Nordsjælland. (Arkivfoto).
Foto: Demy Becker/Ritzau Scanpix

Grønt lys for elge i nordsjællandsk naturpark

Et flertal i bestyrelsen for Naturnationalpark Gribskov har stemt for, at der i foråret 2026 skal udsættes op mod otte elge i parken.
20. JUN 2024 7.10

GRIBSKOV: Om få år vil det være muligt at se elge i Nordsjælland, nærmere betegnet i den kommende Naturnationalpark Gribskov. Et flertal i bestyrelsen har i hvert fald nikket ja til at gå videre med planerne om at udsætte elge i naturnationalparken.

Elgene vil tidligst blive sat ud i 2026, og i første omgang vil der kun blive tale om et lille antal, fortæller Søren Bo Oldenburg, der er skovrider i Naturstyrelsen.

- Elgen er Nordens giraf. Den kan nå, hvor ingen andre kan - derfor hjælper den naturen, og så bliver den jo også en attraktion i sig selv, hvis man er så heldig at få et glimt af den, for det er et rigtig stort naturområde i Gribskov, der fremover bliver dens hjem, siger han.

Etableringen af parken i Gribskov begynder til september. Det er den eneste af de nye naturnationalparker, hvor man har fået muligheden for at udsætte elge, hvis ellers der var lokal opbakning til det.

En lettelsens suk

12 stemte for, otte stemte imod - og en stemte blankt. Det oplyser en lettet formand for Naturnationalpark Gribskov, Kaare Larsen, til TV 2 Kosmopol.

- Jeg er glad. Jeg vil gerne være formand for en ambitiøs naturnationalpark, så dem, der kommer efter os vil sige, at de gjorde det rigtige dengang. Nu har vi fået ekstra biodiversitet og et andet skovbillede med elgen, siger Kaare Larsen til TV 2 Kosmopol.

Afstemningen onsdag aften var omgærdet af stor spænding internt i bestyrelsen, der er udpeget af miljøministeren. Den består af medlemmer indstillet af mange af de foreninger og institutioner, der har en interesse i naturnationalparken.

Modstandere - blandt andet Venstre-manden Tue Villebro fra byrådet i Gribskov - har lagt vægt på, at mødet mellem elge og skovens mange brugere vil resultere i ulykker.

Han har også været bange for, om elgene vil få nok mad, og så har han været skeptisk over for, at det hegn, der skal omkranse naturnationalparken, skal være højere, hvis der kommer elge.

- Der var en del bestyrelses medlemmer, der havde det svært med det, siger Kaare Larsen til TV 2 Kosmopol.

- Men der gik en lettelsens suk igennem folk, da beslutningen var klar. Så kunne ingen bebrejdes mere, og det gav en god og lettet stemning i lokalet, lyder det fra formanden om mødet, der blev afholdt i Naturstyrelsens lokaler på Ostrupgård.

I foråret 2026 vil seks til otte elge blive sat ud i Gribskov. Elgene vil blive sat ud i en stor indhegning, hvor det også er planen, at der blandt andet skal være krondyr, rådyr og dådyr.

Der lever allerede elge i Danmark. Tilbage i 2015 blev der sat fem elgkalve ud i Lille Vildmose i Nordjylland.

De har siden formeret sig, og bestanden udgør nu mere end 20 dyr.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.