dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Gonzales Photo.

Hvad vil man med tryghed og sikkerhed i Danmark?

DEBAT Politiet får flere midler i forhold til terrorberedskabet, men politikerne glemmer beredskabets rolle, skriver beredskabschefen i Vejle, der ønsker tilbagerulning på besparelserne
11. DEC 2015 11.51

For øjeblikket er de sikkerhedsmæssige trusler mod Danmark større end hidtil - vi har et forhøjet beredskab mod terror m.v. Politiet har fået lidt flere penge, og det er godt. Men en vigtig del af befolkningens og erhvervslivets sikkerhed og tryghed er et velfungerende redningsberedskab.

Erfaringerne viser, at det lokale redningsberedskab har store og væsentlige roller, når en hændelse indtræffer. I Danmark har vi så et overbygningsberedskab i form af det statslige operative beredskab (det der tidligere hed Civilforsvaret). Disse to elementer skulle i samarbejde skabe et robust beredskab. Begge har i de forløbne år været udsat for væsentlige besparelser.

Faktisk store besparelser, der medfører en udhuling af beredskabets kapaciteter samtidig med, at aktivitetsniveauet ikke er faldet. Den nuværende situation viser også, at der ikke er enighed mellem stat og kommuner om, hvordan opgaverne skal løses.

Vi har kommunerne - der leverer 98 pct. af redningsberedskabet i Danmark - og som loyalt lever op til en aftale mellem regeringen og KL fra juni 2014: Kommunerne skal samlet levere besparelser på 175 mio.kr. fra 2017 og i max. 20 fællesskaber. Det gør vi så med et par små krusninger - men vi leverer.

I 2014 lavede den daværende regering en vækstaftale - der bl.a. skulle finansieres ved besparelse på 125 mio.kr. på det statslige redningsberedskab. Der er så ikke sket meget i.f.t. staten - dog naturligvis at der nu kommer fokus på statslige arbejdspladser og sidste har ministeren ment, at der ikke kan lukkes statslige beredskabscentre, for så kan vi ikke løse samfundets problemer.

Kommunerne står forrest. I Danmark løser kommunerne som niveau 1 beredskab 98 pct. af alle opgaver! Det er det beredskab, som skal spare 175 mio.kr., som slet ikke er nævnt - men nu kan vi så se på, at ministeren ikke vil ændre på det statslige beredskabs struktur, måske fordi han ikke har så megen viden om kommunerne. Så hvorfor nævner ministeren ikke også en bekymring for det kommunale redningsberedskab - for dem er det lige så kritisk at skulle spare, nu hvor udfordringerne bliver større?

Hvor er ministerens og landspolitikkernes forståelse af sammenhængene?

Politikerne har glemt vores rolle
Der er en stigende tendens til, at landspolitik og måske også lokalpolitik styres benhårdt af Finansministeriet, mens den faglige bevidsthed om det, vi leverer, har meget dårlige vilkår. - Politiet får flere midler i forhold til terrorberedskabet, men politikerne glemmer beredskabets rolle.
Vi kan jo bare sammenligne med den seneste terrorhandling i Paris, hvor brandvæsnet var dybt engageret.

Og hvis der sker en kæmpe eksplosion et sted i Danmark, er det redningsberedskabet, der skal rydde op. Landspolitikerne er ikke visionære nok, og deres besparelser er ikke styret af en objektiv nødvendighed, men af en økonomisk proces.

Det er trist, at vi i et velhavende land som Danmark ikke har mulighed for at sige, at vi vil have et trygt og robust samfund for borgerne. Terror har været en del af hverdagen siden 2001, og her mangler vi en større politisk forståelse for de trusler, der absolut ikke bliver mindre. Terror fylder meget, robuste borgere er bevidste om truslen, vi forbereder os på terrorhændelser.

Meget lidt smukt
Det er meget lidt smukt, hvad landspolitikerne har lavet: 15-20  pct. besparelse på de kommunale redningsberedskaber og 25 pct. på det statslige kan ikke klares, uden at det rammer vores kerneydelse. Det kan ikke undgås, at der spares hele vejen rundt på både det forebyggende og det afhjælpende beredskab - og måske også på det planlæggende.

Ikke dermed sagt, at beredskaberne ikke skal effektivisere og tilpasse sig, men Danmark har i forvejen Europas billigste beredskab, og jeg tror ikke, der kan spares så meget, uden at det påvirker sikkerheden, sådan som Deloitte og Forsvarsministeriet påstår. Det ville klæde Folketinget, hvis man også tilbagerullede hele eller dele af de kommunale besparelser, så der er balance i forholdene.

Det kommunale redningsberedskab i Danmark havde i 2013 40.568 udkald. Det samlede statslige redningsberedskab havde i 2013 790 udkald.


Beredskabschef i Vejle (indtil 31. december 2015) Ole Borch

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/hvad-vil-man-med-tryghed-og-sikkerhed-i-danmark

GDPR