dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: m.dk

København tillader metro-bygge-larm om natten

Et flertal i Borgerrepræsentationen i København har sagt ja til udvidet arbejdstid, mens Frederiksberg endnu ikke har taget stilling
3. JUN 2013 10.45

KØBENHAVN / FREDERIKSBERG: Metroselskabet har anmodet staten, København og Frederiksberg kommuner om at få lov til at udvide arbejdstiden på metrobyggepladserne, samtidig med at selskabet vil sætte ind med yderligere initiativer for at mindske støjen.

Og den anmodning fik grønt lys fra København i fredags. Her indgik et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af S, SF, EL, R, V og LA en politisk aftale, der tillader udvidet arbejdstid. Samtidig sikrer aftalen, at der vil være døgnbemandet miljøtilsyn af metrobyggepladserne, bedre offentligt tilgængelige støjmålinger samt styrket vejledning til beboerne. Hertil kommer en pulje på minimum 20 millioner kroner, der blandt andet skal sikre hotelværelser eller andre aflastningstilbud til de hårdest ramte naboer.

I Frederiksberg Kommune har man endnu ikke taget stilling til anmodningen, men her behandles sagen i aften på et udvalgsmøde, og formand for by- og miljøudvalget Jan E. Jørgensen (V) vil ikke udtale sig inden.

I retten
De to kommuner har siden anmodningen fra metroselskabet befundet sig i et dilemma, da et nej til at udvide arbejdstiden ville betyde, at metroens forudsatte åbningstidspunkt i december 2018 risikerede en udskydelse i op til et år – en forsinkelse der ifølge Politiken ville koste mellem 1,4 og 1,7 milliarder kroner.

På den anden side har der længe været skrevet om støjproblemerne for naboerne til byggeriet, hvor nogle vil blive påvirket af mellem 57 og 77 decibel i halvandet år om natten, hvilket professor i akustik Henrik Møller til Politiken kalder en særdeles reel sundhedsrisiko.

Fredagens politiske aftale i København, som Borgerrepræsentationen vedtager den 19. juni, har ifølge MetroXpress nu fået beboerforeningerne omkring Marmorkirken til at gå rettens vej, da man her mener, at der er tale om radikale ændringer i byggeriet i forhold til det oprindelige program. Beboerforeningerne ved dog endnu ikke, hvilken part de vil hive i retten.

Plaster på såret
Og politikerne er da også bevidste omkring generne ved byggeriet. Det slår overborgmester Frank Jensen (S) fast i sin kommentar til aftalen.

- Vi vil sætte ind med døgnbemandet miljøtilsyn for at sikre, at Metroselskabet mindsker støjen som lovet. Men uanset hvad, så er aften- og natarbejde selvfølgelig en stor belastning for naboerne. Derfor sikrer vi også ekstra penge til hotelværelser eller andre aflastningstilbud til de mest belastede naboer. Jeg har en meget klar forventning om, at metroen står klar til tiden og til prisen, når vi siger ja til udvidet arbejdstid, siger han i en pressemeddelelse.

Aftalens 'skåne-tiltag' er:

- Ejerne bag selskabet skal sikre, at der afsættes en pulje på minimum 20 millioner kroner til blandt andet aflastningstilbud til de hårdest ramte beboere. Pengene kommer oveni eventuelle erstatninger og eventuel ekspropriation af boliger fra Ekspropriationskommissionen.

- Der skal være døgnbemandet miljøtilsyn af metrobyggepladserne, offentligt tilgængelige støjmålinger samt styrket vejledning til beboerne. Det kommunale miljøtilsyn styrkes med en bevilling på i alt seks millioner kroner i 2013 og 2014.

- Teknik- og Miljøforvaltningen skal gøre det helt klart i tilladelserne til hver enkelt byggeplads, at miljømyndigheden kan stoppe arbejdet med øjeblikkelig virkning, hvis de tilladte grænseværdier og arbejdstider overskrides.

- Metroselskabet skal via sin hjemmeside offentliggøre løbende monitorering af støj, så beboerne kan følge med i om støjgrænserne overholdes. Hertil kommer webcams på byggepladserne i det omfang, det er muligt.

- Metroselskabet må ikke tage hul på den udvidede arbejdstid før Ekspropriationskommissionen har truffet principbeslutning om kompensationsniveauet til de berørte beboere.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/koebenhavn-tillader-metro-bygge-larm-om-natten

GDPR