
KOLDING: Kommunalt ejede fjernvarmeselskaber kan gøre brug af Energitilsynets afgørelse om forrentning af såkaldt fri egenkapital fra før Varmeforsyningsloven trådte i kraft i 1981. Det drejer sig om ca. 50 selskaber, som fortrinsvis er ejet af kommuner. Det oplyser Dansk Fjernvarme.
Energitilsynet har slået fast, at fjernvarmeselskaber kan have mulighed for at kunne forrente den såkaldt frie egenkapital fra før Varmeforsyningsloven trådte i kraft i 1981. Der er ifølge Energistyrelsen tale om prisstigninger på op til 20 pct. for de berørte værkers forbrugere. Det svarer gennemsnitligt til prisstigninger på omkring 200 kr. pr. mdr.
Fjernvarmeforbrugerne i Herning har allerede fået besked om, at de kommer til at betale ekstra høje fjernvarmeregninger de kommende fem år. De penge, som Herning Kommune dermed får hevet ud af fjernvarmeforbrugerne, skal bruges til at finansiere renovering af skoler og andre ting, som hører det under det skattefinansierede kommunale område.
- Hvor mange, der reelt vil gøre brug af muligheden, vides ikke, for det er helt op til selskabernes ejere, om man vil gøre brug af muligheden for at pålægge forbrugerne ekstra regninger. Og det er primært kommuner, som har spurgt Energitilsynet om denne mulighed for lidt forenklet sagt at kunne få flere penge i kommunekasserne, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.
bi
Fakta:
- Den gennemsnitlige fjernvarmepris i 2012 er 13.648 kroner for at opvarme et såkaldt standardhus på 130 m2 med et forbrug på 18,1 MWh/år.
- Der er ca. 450 fjernvarmeværker i Danmark.
- De 34 er kommunalt ejede.
- Fjernvarmeselskaber har ikke egenkapital, da de er underlagt Varmesyningslovens regler om hvile-i-sig-selv.
- Varmepriserne må kun omfatte nødvendige omkostninger til at producere og distribuere fjernvarme.
- Normalt vil renovering af skoler eller investeringer i asfalt ikke kunne betegnes som en nødvendig omkostning.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.